Vad var Custer’s Last Stand?

På höjden av Indian Wars i USA, en blodig strid uppstod mellan den amerikanska armén och en kombinerad stridsstyrka av Lakota och Northern Cheyenne indianer. Slaget, känd som Slaget vid Little Big Horn, såg nedläggningen av arméns 7. Cavalry, ledda av General George Armstrong Custer. Den 25 juni och 26, 1876, slaktades Custer's kavalleri av den kombinerade indiska styrkorna i det ödesdigra slaget, allmänt känd och vardagligt i USA som Custer's Last Stand.

Efter Lakota och norra Cheyenne överens om att en allians, började båda stammar vandrade nära Little Big Horn River i östra Montana, en del av ett område som kallas Black Hills. Eftersom guld har nyligen upptäckt det, kom vita nybyggare till området i stora grupper för att tillvarata den rikedom, trots att ett fördrag hade gett indianerna rättigheterna till Black Hills. Trots detta fördrag, utfärdade USA: s regering sedan ett beslut tvingar stammar tillbaka till sina reservationer och skickade armén att säkerställa stammens reträtt.

Custer höll sina trupper mindre än femton miles från Indiska lägret och väntade på förstärkningar, men när hans spejare återvände med information som indianerna hade upptäckt kavalleriet's Trail, beredd Custer att anfalla utan ytterligare dröjsmål. Denna upp för Custer's Last Stand. Custer var orolig att stammarna skulle ta upp en splittrad situation som skulle tillåta dem att attackera från alla vinklar, och Custer hade varit beroende av ett överraskande anfall mot byn. Den 25 juni, Custer beordrade sina trupper att attackera byn. , den indiska motståndet leds av Lakota Chief Sitting Bull, var beredd på attacken. Custer för att flanken lägret på tre sidor, skicka i Major Reno och kapten Benteen första medan Custer fortsatte uppför floden för att ansluta sig till attacken. Men när han kom dit, Reno och Benteen var på tillbakagång och Custer var för sent att inse att han var illa underläge. Slakten som Custer's Last Stand började som panik trupper slogs mot attacker från många olika håll, bland annat en avgift som leds av Crazy Horse och annan förment leds av Chief Sitting Bull själv.

Custer dödades i strid tillsammans med mer än två hundra av sina män efter Lakota-Northern Cheyenne krigare omgiven kavalleriet. Striden varade mindre än en timme och i slutet av den, hade Lakota-Northern Cheyenne vann en stor men kortvarig seger som Custer's förstärkningar äntligen anlände två dagar senare. Medan Custer's Last Stand kan ha varit förgäves, tvingades indianerna att äntligen reträtt.

Storleken på byn och antalet kämparna däri har varit en viktig källa till stridigheter mellan forskare. En stor del av byn hade redan lämnat platsen i jakt på antilop, så när Custer's spejare spionerade byn, kanske de inte har fått någon exakt bedömning av storleken på och omfattningen av deras fiende. Omedelbart efter Custer's Last Stand flyttade stammarna på från lägret, så att endast deras döda räknas. De flesta konton, dock hade Custer's spejare varnade honom i förväg att lägret var ovanligt stor. Dessutom uppgifter om Custer's Last Stand är grumliga i bästa fall, eftersom ingen av hans män överlevde slaget och räkenskaper från olika Lakota och norra Cheyenne varierar kraftigt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.