Vad som hände vid Kent State?

Den 4 maj 1970, en tretton andra volley i skottlossning slutade livet för fyra Kent State University studenter och sårade nio. Den tragiska händelsen blev känt som "Kent State" eller den 4 maj Skottlossning. Vissa populärkultur historiker anser händelserna och efterverkningarna av Kent State i den figurativa död 1960 counter-kultur rörelse. The Kent State skottlossning hade en dämpande effekt på den inhemska oppositionen mot Vietnamkriget. För vissa blev Kent State en samlingspunkt rop mot regeringens förtryck, medan andra såg det som ett försök att återskapa en känsla av lag och ordning. Det verkar sanningen ligger någonstans däremellan.

1968 Richard Nixon valdes till president bygger delvis på en kampanj löfte om att avsluta kriget i Vietnam så snabbt som möjligt. Nixon inte bara misslyckats med att minska antalet trupper i Vietnam, men även godkänt en hemlig plan för att invadera närliggande länder som Kambodja och Laos. När nyheten om denna hemliga utvidgning av kriget nådde USA, ett antal protester bröt ut på campus, inklusive Kent State University i den lilla staden Kent, Ohio. En grupp studenter vid Kent State, med hjälp av out-of-state protest arrangörer, beslutat att hålla en demonstration mot den kambodjanska invasionen under en lång helg av 1 till 4 maj. Planen var att hålla en middag möte den 4 maj i närheten Blanket Hill, vidsträckta grönområden mellan Student Center och andra byggnader campus. En serie olyckliga händelser både på och utanför campus skapade snart en flyktiga och konfliktfyllda atmosfär, dock. Bråkiga beskyddare av flera centrala barer gick på en destruktiv spree den 1 maj, orsakar lokala företagare att kräva omedelbara åtgärder mot studenter som de trodde var ansvariga. Även om mycket av skadan verkligen orsakats av cyklister och andra icke-studenter, enades borgmästare Kent att verkställa ett utegångsförbud.

Angered av stadens verksamhet, ett litet antal studenter beslutat att ge utlopp för sina frustrationer genom att bränna ner ett övergivet ROTC byggnad som ligger på campus. När brandmännen anlände för att släcka branden, attackerades de med stenar och hade sina slangar sönderskurna. Nyheten om en potentiell upplopp på Kent State campus nådde borgmästaren i Kent, som genast petition Ohio guvernören James Rhodes för utplaceringen av National Guard.

Införandet av National Guard, som redan arbetar med en spänd facklig strejk, markerade början på en tragisk serie missförstånd. Drabanterna ålades ursprungligen för att återställa en känsla av ordning efter ROTC incidenten. När detta skedde, blev deras uppdrag lite mindre tydlig. Ord om en förestående protest rally hade nått kontor borgmästaren i Kent och guvernör Rhodos. Det förekom också rykten om mer olycksbådande deltagare, som militanta Weather Underground. Undercover FBI rapporterade också förekomsten av Studenter för ett demokratiskt samhälle (SDS) och Youth International Party (YIP), eller Yippies. I korthet var det middag möte den 4 maj inte kommer att bli en fredlig demonstration arrangörerna hade annonseras. Som relativt lilla folkmassorna har bildats för att protestera rally fortsatte andra studenter att byta klass eller bara titta på skådespelet avstånd. Under en sådan klass förändring, började folkmassan röra sig mot ett Guardsmen i ett försök att tvinga dem ut ur församlingens område. Drabanterna tårgas behållare, som kastades tillbaka av demonstranter.

Under en förvirrad reträtt mot en japansk pagod på högre mark, trodde några Guardsmen en order att skjuta in i folkmassan hade beställt. Tretton sekunder av skottlossning från M-16 gevär exploderade och dödade fyra studenter och sårade nio. Två av de döda eleverna var inte i protest, men var helt enkelt på fel plats som de bytt klasser.

Åren rättstvister mot enskilda Guardsmen följde efter Kent State skjutningarna, men de flesta var befriad. I huvudsak ansåg att en befälhavare en prickskytt hade skjutit på trupperna och han gjorde en tvetydig arm gest som vissa Guardsmen hade tolkat som en order att skjuta. Inga tecken på en prickskytt hittades, men domstolarna var sympatiskt inställda till Guardsmen som trodde de var följande laglig order. Samtidigt trädde termen Kent State populärkultur som en förkortning för okontrollerade statliga kontrollen över inhemsk proteströrelser.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.