Vad hände på Krakatoa?

vulkanön Krakatoa, även stavat Krakatao eller Krakatowa, är mest känd för den enorma vulkanutbrott som ägde rum där den Söndag, 26 augusti, 1883. I en sekvens av massiva explosioner under morgonen och början av eftermiddagen, 2. 625 fot (800m) hög topp utbröt och spydde ut en torrent av vulkanisk magma i Sundra sundet i Indiska oceanen. Cirka 2,9 cubic miles (12cu km) av magma släpptes och den inledande explosionen tillsammans med flodvågen som orsakats av magma som faller i havet innebar att döden-toll nådde nästan 40. 000 personer. De tre öarna som utgör Krakatoa förstördes det mesta av explosionen.

På ön Krakatoa var belägen mellan den dåvarande nederländska kolonier av Java och Sumatra i Sundra Strait. Innan dess utbrott och slutligen självförstörelse, Krakatoa satt 280 miles (450km) ovanför havsytan och mätte 8,8 kvadrat miles (23sq km). Det anses av forskare som före den ödesdigra söndagseftermiddag 1833 hade ön visat tecken på vad som kallas plinian vulkanisk aktivitet. Detta plinian aktivitet (uppkallad efter Plinius den yngre, krönikör av vulkanen Vesuvius år 79 e. Kr. ) tros ha omfattat utvisning av stora mängder material i atmosfären. Detta framgår av de rapporter om sjömän som färdades längs sundet under månaderna före utbrottet och upplevt en stor plym av rök som kommer från Krakatau's krater tillsammans med pumiceous barer och aska spridd längs sundet.

Verksamheten att presaged katastrofen spränga några månader senare var från Perboewetan vulkanen av Krakatoa komplex av vulkaner. Potentialen för ett massivt utbrott höjdes med detta tidigare verksamhet eftersom det vidgade Caldera under öarna Krakatoa som lagt till att bygga upp ett tryck. Vid ungefär 5:30 och sedan vid ungefär 7:00 samma dag som den dödliga vulkanen, ön upplevde två enorma explosioner som orsakade flodvågen att anställa förödelse i Sundra Strait. Sedan ungefär tre timmar senare, är klockan 10:00, exploderade ön och förstörde sig i en stor omvälvande explosion. Vad hade tidigare varit 8,8 kvadrat miles (23 kvadratkilometer) av spyr vulkan imploderade till 3,7 mil (6km) caldera som det stod.

Explosionen var kraftigaste ljud rapporterade någonsin och uppgick till cirka 200 megaton trotyl (TNT). Sonic spränga av explosionen nått ända till Australien och har även rapporterats i Sri Lanka och Filippinerna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.