Vad är rankad Choice Röstning?

rankade val röstar väljarna rangordna kandidaterna i prioritetsordning, vilket tyder på sitt förstahandsval, andrahandsval, och så vidare. När röstsedlar räknas, om en kandidat tar en majoritet av rösterna, är en vinnare deklareras. Om ingen sökande ta en majoritet, är rankade valet röstsedlar som används för att hålla en omedelbar avrinning. Den kandidat som har minst antal röster är tillbaka från rösträkningen, och andra val av dessa väljare skall läggas i. Denna process upprepas tills en vinnare kan förklaras.

Ranked val rösta är också känd som förslagsrumsvotering, i en hänvisning till det faktum att väljarna rösta om sina preferenser. Andra regioner i världen avser rankad val som instant runoff rösta på grund av miniatyr avrinningen val som sker om ingen kandidat tar en klar majoritet. Många regioner runt om i världen använder någon form av rangordnade val rösta i valen, och en del aktivister röstning skulle vilja se den mer utbredd användning. Det finns flera skäl att välja rankad val röstar. Ur en rent pragmatisk synpunkt, rankad val röstar sparar pengar genom att undanröja kostsamma avrinning val. För röstningsområden där runoffs är ett vanligt problem, rankad val röstning kan effektivisera val. Avskaffandet av runoffs också lindrar spänningar och stress för väljarna genom att generera omedelbara resultat.

Röstning aktivister tror också att rankas val röstar frigör väljarna möjlighet att göra val utifrån samvetets och genuint stöd för en kandidat, snarare än rädsla. Exempelvis kan en väljare föredrar kandidat A, men tänk på att en kandidat inte skulle få många röster, jämnade vägen för kandidat B att vinna. Väljaren kan verkligen ogillar kandidat B, i vilket fall han eller hon kan lägga en röst för kandidat C, en kandidat med mer stöd, i syfte att förhindra kandidat B seger. Rankad val röstning skulle göra det möjligt för väljare att rösta på en kandidat, men sätta kandidat C som andra preferens.

I USA, den utbredda antagandet av rankas val röstar kan leda till mer stöd för utomstående kandidater, som kan öppna det politiska system som traditionellt har dominerats av det demokratiska och republikanska partierna. På folk som använder rankade val röstar, representanter i parlamentet tenderar att komma från ett brett spektrum av politisk och kulturell bakgrund, visar en jämnare representation av landets medborgare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.