Vad är en fientlig stridande?

I den ursprungliga bemärkelse, en fientlig stridande är en medlem av en motsatt landets militära eller organiserad milis enhet. En ung pojke kastade stenar på tankar kan även betraktas som en fientlig stridande, om han inte bära uniform eller tillhör en formell milisen. Under tider av krig, en fientlig stridande kan anses vara laglig eller olaglig, en åtskillnad som kan ha en märkbar effekt på hans eller hennes behandling om tillfångatagna. En uniformerad soldat fångas på slagfältet anses vara ett lagligt fiende stridande enligt reglerna för anställning. Soldatens medlemskap i sitt lands militära kunde kontrolleras, och eventuella vapen han eller hon som skulle bäras öppet. En laglig fientlig stridande är berättigad till alla de fördelar som en krigsfånge, enligt den tredje Genèvekonventionen. Regelbundna måltider skulle ges, tillsammans med läkarvård, regelbundna besök av Röda Korset och tillgång till post, även om det kan censureras.

Om en tillfångatagen kämpe visar sig vara en olaglig fientlig stridande, som en spion eller legosoldat han eller hon normalt inte uppfyller villkoren för krigsfånge förmåner. Den fjärde Genèvekonventionen innehåller vissa skydd för civila fäst i militärt syfte, men militären kan anse att dessa fångar som alltför farlig för den allmänna befolkningen i ett fångläger. Dessa olagliga fientliga stridande kan även ha känslig information som bara kan lämnas ut enligt stränga förhör taktik. Den fungerande definition av fientlig stridande förändrats ganska dramatiskt efter terroristattackerna den 11 september 2001. Under de månader som omedelbart efter attentaten, president Bush åberopade ett antal rättigheter enligt en långvarig War Powers Act. En av dessa rättigheter var att definiera en tillfångatagen medlem i vare sig al-Qaida och talibanerna, två av de mest framträdande terroristorganisationer, som en fientlig stridande. Eftersom medlemmarna i dessa organisationer inte bär uniform eller tillhör en erkänd stat militära, är de inte anses laglig stridande. Därför denna person viss fientlig stridande ställning som Förenta staternas militära skulle inte vara berättigade till krigsfångar skydd under den tredje Genèvekonventionen.

Denna användning av fientlig stridande kryphål i Genève fördraget har visat sig kontroversiellt. Flera al-Qaidas högsta ledare tros vara ansvarig för planeringen av 9 /11 attackerna hölls i hemliga fängelser över hela världen och förhördes genom juridiskt tveksamt sätt. President Bush insisterade på att dessa mäns fiende kombattanter gjorde att militären mer inflytande, men Högsta domstolen senare funnit att den fångade al-Qaida-medlemmar skulle ha givits krigsfångar skydd under den tredje Genèvekonventionen. Militären överföras till slut dessa fångar till Guantanamo, Kuba, platsen för en befintlig fångläger för frihetsberövade fientliga stridande.

En fientlig stridande har rätt att inför en militärdomstol rör hans eller hennes krigstida verksamhet. Under vissa omständigheter kan en amerikansk medborgare betraktas som en fientlig stridande, som i fallet José Padilla, en amerikansk medborgare som anklagas för att ha konspirerat med al-Qaida för att begå en inhemsk terrorism. Padilla ställning som en fientlig stridande kräver en militärdomstol, men hans amerikanska medborgarskap kan tillåta honom att söka en civil rättegång i stället. Liknande diskussioner över en fientlig stridande rättsliga ställning har gjort det mycket svårt att genomföra i tid militärdomstolar. Det verkar som en fientlig stridande kan sättas i fängelse tills alla fientligheterna har upphört, som i fallet med kriget mot terrorismen kan bli oändliga.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.