Vad är en dödsattest?

En dödsattest är ett juridiskt dokument som listar plats, tid och sätt till döden för någon som har gått bort. Dödsattester anses avgörande certifikat, tillsammans med födelseattest och vigselbevis, vilket innebär att de måste göras med regionala djurhållare på sådana certifikat, såsom län kontorister. I många regioner i världen, dödsattester är offentliga register, vilket innebär att vem som helst kan få en kopia av en dödsattest genom att göra en formell begäran, men oro för identitetsstöld har gjort vissa nationer fråga denna praxis.

Normalt är en dödsattest fyllts i av en läkare eller medicinsk examinator. När dödsorsaken är direkt tydlig, ibland poliser är också tillåtet att fylla ut dödsattester. Som regel måste en dödsattest utfärdas så snart som möjligt, och läkare kan bli föremål för påföljder för att ha underlåtit att genomföra en dödsattest. Om någon har autopsied att fastställa dödsorsaken, kan detta anges i dödsattesten. P

Dödsbevis också ibland utfärdas utan närvaro av ett organ under vissa omständigheter. Till exempel när människor antas ha förlist eller katastrofer, en dödsattest kommer att fyllas ut så att efterlevande familjemedlemmar kan ansöka om förmåner. Dödsbevis utfärdas också när någon har försvunnit för sju år eller mer, enligt den långa frånvaron starkt belägg för döden.

Utan en dödsattest, kan människor inte lagligt gifta, se till disposition av kvarlevor, fil för förmåner, eller öppna den ekonomiska redovisningen av den avlidnes. Av denna anledning är familjemedlemmar normalt skall utfärdas kopia av dödsattesten när det väl har gjorts så att de kan ta hand om alla de diverse ärenden som åtföljer död, från att väcka skatt för den avlidnes att få tillgång till döds förmåner som tillhandahålls av försäkringsbolag.

Normalt är en dödsattest som utfärdas samma dag kring dödsfallet, särskilt när det gäller människor som tror att deras döda skall begravas före solnedgången av religiösa skäl. Om det finns en avsevärd fördröjning innan dödsbevis utfärdas, får familjemedlemmar blivit ganska upprörd, för utan detta kritiska dokument, kan de inte gå vidare med de otaliga administrativa uppgifter som är involverade i att hantera ett dödsfall.

Eftersom dödsattester är offentliga handlingar, medicinsk examinatorer och läkare är mycket försiktiga med hur de skriver ut hur döden. I vissa regioner är utlämnande av vissa sjukdomar som aids betraktas som ett brott mot tystnadsplikten, även efter döden, så dödsattest för en aids-patient får läsa "naturliga" i dödsorsaken fält. När det gäller självmord, kan vissa medkännande läkare som väljer att skriva "naturliga" eller "hjärtstillestånd," speciellt om den avlidne kommer att nekas begravning i en religiös kyrkogård på grund av självmord.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.