Vad är en åsna’s Breakfast?

nautiska slang, var en "åsna frukost" den slang som används för att beskriva halm-fyllda madrasser används ombord på fartyg långt in på 20th Century. Som man kanske förstår, halm-fyllda madrasser var inte särskilt bekväm, särskilt i slutet av en lång resa, och det är tveksamt om en åsna skulle ha velat prova det inälvsprodukter av sjömannens madrass efter en ocean passage. Dessa obehagligt och ohygieniskt madrasser användes fram till andra världskriget på vissa delar av fartyg.

Konceptet med en halm-uppstoppad madrass är ganska gammal. Tidiga människor otvivelaktigt använt halm i sina sängar, tillsammans med päls och skinn för extra stoppning. Halm fyllda madrasser kallas halm fästingar användes överallt från kamrar drottningar till stugorna av herdar tills någon fick idén av fyllning en madrass med fjädrar. Annan madrass stuffers ingår tagel och ull, tills syntetmaterial och fjädrar utvecklades och moderna madrassen var född.

Förresten, det "tickande" i halm tickar är inte en hänvisning till parasiter, även halm tickar otvivelaktigt inrymde en brett sortiment av parasiter, dammkvalster, och andra små besökare. Den härrör från Medelnederländska Tike , som betyder "ett tyg för madrasser. " Liksom övriga halm tickar madrasser, en åsna frukost gjordes genom att sy en stadig presenning och sedan stoppning den med halm. Periodvis halmen skulle kasseras och madrassen skulle fyllas, sjömän vanligtvis tömt sina åsnans frukostar i slutet av en resa.

Under större delen av segling historien skulle obekväm åsnans frukost har varit den minst en sjöman problem. Seglare tvistat med extremt farligt och ibland brutala förhållanden ombord på fartyg. De har också ofta delas de grova halm fästingar med andra män, många fartyg som används en hot-bunking system, där män som inte var i tjänst skulle sova i sängar som blivit vakanta efter män i tjänst. Som man kan föreställa sig, bidrog detta till spridning av parasiter såsom kropp löss, och en åsna frukost troligen skulle ha varit kliande på flera sätt i slutet av resan.

Förutom att tillhandahålla foder för parasiter, halm tickar också flackar ut som det används. En åsnans frukost skulle ha liknat en halm pannkaka i slutet av en resa, med ett tunt lager av hårda, knastrar halm inklämt mellan tickande madrassen. På sträckor med mer oro för komfort och hygien, kan madrasserna med jämna luftas och misshandlades på däck för att fräscha upp dem.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.