Vad är Nejlikerevolutionen?

Nejlikerevolutionen eller revolutionen?? o dos Cravos var ett i stort sett oblodig kupp som inträffade i nationen Portugal 1974. Resultatet av Nejlikerevolutionen var att störta en diktatur som rått under nästan 50 år. Efter en kort period av turbulens uppstod Portugal som ett demokratiskt land, till stor glädje för många av dess medborgare och världen i allmänhet.

Historien om denna händelse började 1926, när en militärkupp etablerad Estado Novo , störta den begynnande första Republiken Portugal, en demokratisk regering som hade ersatt Portugals monarki 1910. Portugisiska medborgare skavde under Estado Novo , men i slutet av denna regim förde var ytterst om att genom insatser från militären, snarare än medborgarna. Officerare med vänstersympatier böjelser hjärnan sin statskupp som svar på plundringen av en portugisisk general som talade mot portugisiska koloniala politik. I de tidiga morgontimmarna den 25 april 1974, började Nejlikerevolutionen i den portugisiska staden Lissabon. Den militära styrkor snabbt överhopad regeringen, gnistbildning spontana demonstrationer på gatan, där civila sprang ut för att mingla med soldaterna, trots order att stanna inne. Vid den tidpunkten var nejlikor översvämningar i centrala berömda blomstermarknaden i Lissabon, och många medborgare sätta dem i pistolen fat soldaterna, inspirerande namnet "Nejlikerevolutionen" för att beskriva denna händelse i Portugals historia.

regeringsstyrkor lyckades döda fyra personer innan det var klart att de inte skulle vinna Nejlikerevolutionen. Den relativa lugn på kuppen har också krediterats en bestämd önskan att undvika våld på den del av den revolutionära soldater. Enskilda medborgare uppmuntras också medlemmar av regimen att ge upp, snarare än att slåss, vilket gör det lättare för kuppen att förbli fri från våld.

Som ofta händer när en regering störtas, även med stöd av befolkningen, Portugal genomgick en period av instabilitet efter Nejlikerevolutionen. Det tog flera år att skapa en stark demokratisk regering, och under denna period Portugal sålt nästan alla sina utländska kolonier och genomgick svåra ekonomiska turbulensen, som diktaturen hade kontrollerat den portugisiska ekonomin med en sådan strypgrepp att det tog lite tid att stabilisera . För portugisiska och deras forna kolonier, var detta en mycket svår period, men många anser att de kortsiktiga effekterna av Nejlikerevolutionen var väl värt besväret. Idag, portugisiska fira Freedom Day den 25 april varje år.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.