Vad är Merneptahstelen?

Många kungar i det gamla Egypten var extrem stolthet i sina militära bedrifter, och kung Merneptah, som regerade från 1213 till 1203 f. Kr. , var inget undantag. Efter en framgångsrik militär kampanj mot libyerna, beställde Merneptah skapandet av en stele , en graverad sten eller trä tablett som tjänar i allmänhet som ett permanent minnesmärke eller gravsten. Texten till Merneptahstelen faktiskt inskriven på baksidan av ett befintligt stele, vilket är en anledning förblev oupptäckt av arkeologer förrän 1896 AD. Den Merneptahstelen beskriver i detalj alla krigsbytet och militära segrar åtnjuts av Farao och hans armé. Denna permanent registrering av en kung militära triumfer är inte ovanligt i sig, men vad som skiljer den Merneptahstelen från andra stelae är omnämnandet av en tidigare erövring av flera mindre områden i Kanaans land, inklusive en nomadisk stam kallad "Isrir , "allmänt översätts med Israel. Om hänvisningen till Israel eller Isrir är sant, då Merneptahstelen är den första egyptiska stele nämna dess existens. Den Merneptahstelen gör bara en kort hänvisning till flera kanaaneiska städer och stammar Merneptah påstods ha erövrat före den libyska kampanj: Ashkelon, Geser, Yanoam och Israel (Isrir). Den stele sägs uttryckligen att Isrir eller Israel gick till spillo "och dess frö är inte mer. " Vissa moderna experter på Merneptahstelen föreslå de sista raderna av stele text faktiskt är texten i ett segerrikt hymn eller dikt avsedd att sjungas som en patriotisk hyllning kungens militära framgångar. Omnämnandet av den besegrade kanaaneiska stammarna var avsett att påminna lyssnare av tidigare segrar, mycket som en modern amerikansk hymn kan nämna striderna vid Yorktown, Gettysburg och Normandie. Den Merneptahstelen skulle vara en ständig påminnelse om att en egyptisk kung och hans armé en gång uppfyllde alla dessa fiender på slagfältet och spillo dem.

en arkeologisk expedition 1896 AD, ledd av Flinders Petrie, avslöjade den Merneptahstelen i kungens sista viloplats i Thebe. En hieroglyfer expert anlitats för att översätta skriften var förvånad över att upptäcka en sällan sedd hieroglyf som hänvisade till en stam eller folk kallas Isrir. Tidigare hade det varit mycket liten, om någon utanför hänvisningar till forntida stam eller nationen Israel utom i heliga texter skrivna av israeliterna själva. Betydelsen av hänvisningen till Israel på Merneptahstelen inte gick förlorade på arkeologer och översättare. Inom arkeologiska och historiska kretsar, även Merneptahstelen blev känd som "Israel stele". Den stele själv flyttades så småningom till Kairos egyptiska museet, där den kan fortfarande ses i dag. Det finns en viss kontrovers kring Merneptahstelen dock. Många härskare, egyptiska eller på annat sätt, har en benägenhet att överdriva deras prestationer under sin mandatperiod, så att säga, och vissa historiker föreslå den långa raden av militära segrar upp på Merneptahstelen kan vara ett sådant exempel för kunglig överdrift. Andra konton för militära aktioner under den tiden inte innehåller hänvisningar till en militär kampanj i Kanaans land, till exempel. Även om det fortfarande är möjligt att en egyptisk härskare skulle ha för att kväsa uppror eller etablera dominans över erövrade områden, finns det få samstämmiga bevis som stöder Merneptah segrar i Kanaan. I själva verket finns det vissa tecken på att han aldrig kan ha varit i det området alls under hans regeringstid.

Om den militära segrar noteras på stele verkligen är överdrivna eller till stor del uppfann, då hänvisningen till Isrir kan vara mer metaforisk än historiska. Vissa översättare har också gjort ett argument att hieroglyf som läser Isrir kan faktiskt vara en hänvisning till syrierna, inte stam i Israel. Syrierna skulle ha varit en mycket större militärt hot mot Egypten än de nomadiska israeliterna, men många moderna syrisk historiker förnekar alla sådana militära nederlag ägde rum.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.