Vad är Gévaudanmonstret?

Gévaudanmonstret (franska: La bête du Gévaudan ) var ett påstått ko-storlek, varg varelse som terroriserade befolkningen i den tidigare provinsen Gévaudan i Margeride bergen i syd-centrala Frankrike från omkring 1764 till 1767. Varelsen är förknippad med 198 attacker, inklusive 36 sårade och 88 döda. Den attackerade företrädesvis människor, inte ens peka ut dem från kor på ett fält. Odjuret sades vara helt svart, och resor till mycket snabb hastighet, dödar sina offer innan de hade en chans att reagera. Den hade en lejonliknande tofs av päls.

Idag historien om Gévaudanmonstret är en cryptozoological nyfikenhet, lite av historiska intriger, och en viktig del av lokala franska folklore.

År 1878 skrev Robert Louis Stevenson följande av odjuret: "Därför var det land med den ständigt minnesvärda BEAST var Napoleon Bonaparte av vargar. Vilken karriär han! Han bodde tio månader på fri kvarter i Gévaudan och Vivarais, han åt kvinnor och barn och "herdinnor hyllas för sin skönhet", han hade beväpnade ryttare, han har setts på bred middagssolen jagar en POSTDILIGENS och spanare längs kungens landsvägen, och chaise och spanare flyende framför sig i galopp. Han var skyltats som en politisk gärningsmannen, och tio tusen francs bjöds på hans huvud. "

Aldrig på någon annan plats i vår historia var det ett djur som dödade så många människor och undvek att fånga så länge. Det intressanta är att olyckan inträffade i relativt modern historia, den 18-talet, spelades in och av många ansedda källor. Även om det råder osäkerhet om vad exakt Gévaudanmonstret var, historiker är säker på att det faktiskt existerade, att det finns många observationer av det i fullt dagsljus. Till skillnad från kända rovdjur, som tenderar att fokusera på benen eller våldsam attack, riktade den Gévaudanmonstret cheferna för dess offer, och preyed på de svaga-kvinnor och barn. Huvuden hittades ofta krossade eller tagits bort, och odjuret ignorerade områden av kroppen som ofta används av rovdjur, till exempel låren eller buken. Det verkar som om dess främsta mål var endast att döda.

Många jakt parter samlats för att fånga varelsen, men de var aldrig med framgång. Hunters inrätta fällor, även klä sig som kvinnor och stående ensam i området medan deras kamrater ljög vänta ett bakhåll, men dessa ansträngningar misslyckats. Över hundra vargar dödades, men djuret fanns ingenstans att finna. Så småningom fick kungen av Frankrike Fran? OIS Antoine, hans personliga jägare, att döda djuret. Med hjälp av åtta utbildade spårhundar och fyrtio lokala jägare, fångad Antoine en ovanligt stor varg hade fyllda, och skickades till Versailles. Men vargen inte stämde med beskrivningen av Gévaudanmonstret, och angreppen fortsatte. Dussintals dog under det kommande året. Det påstås, var djuret inte avlivas förrän ett och ett halvt år senare, av lokala jägare, Jean Chastel, med en kanon med silver kulor. Genom denna punkt legenden kring varelsen hade övertygat människor hade övernaturlig status. En mycket stor varg dödades, och när den var rensad, kroppen av en liten flicka hittades förment inne. Odjuret lades på displayen, men eftersom balsamering tekniker av tiden var fattiga, började den ruttna efter ett par veckor och blivit begraven.

Många teorier har lagts fram för att förklara hur det Gévaudanmonstret. Dessa inkluderar en hund-varg hybrid, en hyena, en stor hund tränad att döda, en lionness-tiger hybrid, även ett monster sänd av Gud. Utan några bevarade fysiska bevis, kommer sanningen förmodligen aldrig att bli känt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.