Vad är Enhanced Förhör?

Enhanced förhör är en uppsättning av aggressiv taktik som används under förhöret processen i ett försök att få information från en fånge. Att Bush Presidential Administration använt begreppet för den amerikanska allmänheten i början av tjugoförsta århundradet att beskriva förhörsmetoder som används i amerikanska inneslutning anläggningar i utlandet på platser som Irak. Anhängare av förstärkta förhör hävdar att det är en effektiv metod för att skaffa information, medan belackarna tror att det räknas som tortyr, vilket skulle göra det olagligt för undertecknarna av FN: s konvention mot tortyr.

Ledamöter av den tyska militären används förstärkta förhörsmetoder under andra världskriget, som hänvisar till dem som Versch? rfte Vernehmung . Dessa tekniker ingår sensorisk deprivation, minimala ransoner, obehagligt eller hårda sängar, sensorisk överbelastning genom höga ljud och starkt ljus, misshandel och psykisk misshandel. I krigsförbrytarrättegångar genomförs efter målgång av kriget, ansågs dessa tekniker olagligt i flera brottmålsdomstolar, och många nationer undertecknat resolutioner mot tortyr. Sådana resolutioner inte är rent altruistiska, eftersom de flesta länder vill slippa tortyr av de egna medborgarna och militär personal i militära konflikter.

Ökat förhör manualer för amerikanska förhörsledare är svårt att få, även om militären slår larm har gett ut några information till media. Denna taktik omfatta användning av kulturella eller fysiska förnedring, känslomässig påfrestning, utmattning, och kontrollerad drunkning, asphysxia och elektricitet. Fångar har också vittnat om misshandel, långvarig stress positioner "som håller kroppen i ett tillstånd av spänning och stress, samt användning av militära vapen och hundar för hotelser. Även om användningen av taktik som skriker åt fångarna betraktas allmänt inte tortyr, metoder som kontrollerade drunkna definitivt rätt i ögonen på många kritiker. Det hävdas att det förstärkta förhörsmetoder är en obehaglig, men nödvändigt, verktyg för att utrota terrorister och andra hot mot den amerikanska nationella säkerheten. Men psykologiska studier av tortyrmetoder tyder på att de faktiskt inte är tillförlitliga metoder för att få information, eftersom frågor ligger ofta i ett försök att avsluta förhöret. Whistleblowers har också sagt att vissa fångar utsätts för denna taktik var förmodligen oskyldiga, som dokumenterades i 2007 års bok Fear Upp Harsh .

Debatten om förstärkta förhörsmetoder gjort stora politiska nyheter under 2007, med många amerikanska medborgare och offentliga tjänstemän uttrycka obehag och avsmak med sådan taktik. Många anser ledare och kolumner talade också mot ökad förhör, och krävde mer ansvar för Bushadministrationen. Tortyr och den exakta definitionen av tortyr blev även frågor för kandidater som söker val i 2008 års presidentval, liksom i kongressen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.