Vad är Duken i Turin?

Duken i Turin är en uråldrig artefakt som många anser vara nedgrävning slöja av Jesus Kristus. Hålls som en religiös relik i katedralen St John the Baptist i Turin, är Duken en bult av tyg cirka 15 fot (4? Meter) lång och 3? fötter (1 meter) bred. Det tros vara en begravning svepning, eftersom den bär en svag bild, knappt skönjbara utom i fotografier, av en mans kropp. Bilden på slöja i Turin visar en man som bär sår överensstämmer med döden genom korsfästelse. Det finns två bilder, head to head, som om en kropp lades på duken, fötterna på en kant, och duken veks över kroppen. De tidigaste påvisbara utseende Duken i Turin var 1357, i Frankrike. Man hävdade då att vara Jesu begravning tyg, och tidigare rapporter finns som kan hänvisa till samma tyg på olika ställen på sin resa till-till slut-Turin, men 1357 är den första framträdande efter vilken placering Duken var ständigt känd . Det finns många teorier, mirakulösa och naturliga, förklara hur bilden kom att bli på Duken i Turin. Den mirakulösa förklaring är att bilden som skapas i det ögonblick då Jesus uppstod, som en biprodukt av den energi som släpptes. En mer naturlig förklaring är att det var en kemisk interaktion, liknande fotografi, mellan duken av slöja och gas som bildas vid en ruttnande kropp. Denna förklaring om den stämmer, säger ingenting till identiteten av slöja: s invånare.

Några forskare även pröva möjligheten att bilden på Duken i Turin är en bluff som begåtts under medeltiden, kanske genom Leonardo da Vinci, kända för att älska skämtartiklar av detta slag. Andra pekar på det faktum att bilden var synlig före Leonardo's day. Detta betyder inte att det inte är en bluff, förstås, men minskar möjligheten att Leonardo var boven i dramat, även om det fortfarande är möjligt att han utökats en chans likhet med en människas ansikte med lite konstnärliga friheten.

1988 samlades små fragment av Duken i Turin för kol-dating. Eftersom materialet är daterat förstörs i testet, är ägare Duken motvillig till en del med mer än minut trådar. Kol-dating-test, som exakt kan berätta ålder någonting en gång levande, såsom fibrer som består trasan själv, sätta tyget ålder och hållet under medeltiden. Det är, om kol-dating gjorts på rätt sätt, kunde Duken i Turin omöjligen begravning slöja av Jesus, eftersom tyget kom från växter som levde för över tusen år efter sin tid.

Många människor investerat i äkta Duken i Turin hävdar att kol-dateringen av slöja bevisar ingenting. Kapellet rymmer de slöja skadades vid en brand på 1500-talet-det testet kanske har helt enkelt den partiklar av rök eller aska från elden, hävdar de. Trådarna kan också ha tagits från patchar som släppts ut på svepningen efter denna händelse. Hur som helst, inga ytterligare prover har gjorts tillgängliga för vetenskaplig dating. Som en följd av människor som vill tro på äktheten av Duken i Turin, och människor som vill tro att det är en bluff eller en artefakt av medeltiden, är lika fria att göra det.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.