Vad är Code of Hammurabi?

Code of Hammurabi är en av de få bevarade exemplen på en gammal lagsamling. Även om det inte är det äldsta exemplet på en rad lagar, är Code of Hammurabi en av de mer kända dokument från den antika världen, och många av de principer som beskrivs i detta nummer visas i modern rättslig koder. En gång i tiden fanns många exemplar, men bara en har överlevt till nutid. För folk som vill se Code of Hammurabi personligen är det att beskåda på Louvren i Paris. Detta dokument skapades av kung Hammurabi, en babylonisk kung som oundvikligen har blivit känd för sin lagsamling. Det var kopierade genom beslut av Hammurabi runt i den 17: e århundradet f. Kr. på en rad stelae, stora plattor av sten i vilken koden höggs. De överlevande exemplar av Code of Hammurabi ingår även en dekorativ staty, och förmodligen denna prydnad låg också på andra kopior av koden, som skulle ha delats ut till babyloniska tempel för att göra dem tillgängliga för befolkningen.

Texten i Code of Hammurabi innehåller en introduktion och en epilog som fästet 282 lagar. Några av skriften har dolts med tiden, men många av de lagar fortfarande bevarade. Många moderna läsare skulle förmodligen bli chockad av svårighetsgraden av vissa lagar, såsom den som föreskriver dödsstraff för rövare, men Code of Hammurabi också ett prejudikat att anta oskuld, och för att presentera bevis vid rättsliga prövningar. Det är mycket troligt att den Code of Hammurabi påverkat andra rättsliga koder i regionen, och eftersom många av dessa koder i sin tur utvecklades till ett rättssystem som påverkade europeisk lag, den utbredda common law-systemet beror lite beröm till Code of Hammurabi. Befintliga exempel upptäcktes för övrigt år 1901 vid en arkeologisk plats som innehöll ett sortiment av stulen poster.

Hammurabi otvivelaktigt satt sin kod i sten med förväntan att det skulle bestå i århundraden, och att det skulle betraktas som oföränderliga. Emellertid var hans ättlingar kunde styra riket, lagsamling eller inte, och regionen gled in i kaos, med många konkurrerande kungadömen slåss om herraväldet. Hammurabis kodex levde dock, och det antogs av folk som erövrade området. Hammurabi själv är avbildad i många rättssalen över hela världen, tack vare hans rykte som en tillverkare av lagar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.