Vad är Black Hills kriget?

Black Hills kriget var en period av konflikter som varade från 1876-1877 som ägde rum i en region i USA nu omfattas av Montana och North Dakota. Denna serie av skärmytslingar och slag blev berömd på grund av inblandning av general Custer, som kämpade i slaget vid Little Bighorn 1876, dog tillsammans med nästan hälften av kavalleriet han ledde i strid. I slutändan var löst Black Hills kriget med ett fördrag, men inte utan betydande blodsutgjutelse i processen.

Indianer har levt i Black Hills-området i tusentals år, med olika stammar som kontrollerar dessa kända berg på olika punkter i historien. Av 1800-talet hade Lakota Sioux fick kontroll över Black Hills, och de hade upprättat ett fördrag med USA som gav dem ensamrätt användning av marken. Men 1874, en expedition ledd av ingen mindre än George Armstrong Custer hittat guld i området, vilket medfört att guldrushen.

Lakota Sioux blev oerhört arg som inkräktare in deras heliga mark för att söka efter guld, och de började slåss tillbaka, med hänvisning till fördraget, som uttryckligen förbjöd icke-indianer på marken. Men var USA mer intresserade av guld än fördraget, och när Lakota angrep amerikanska trupper direkt lanserades Black Hills kriget. I en serie ibland väldigt brutala konflikter, amerikanska soldater tävlade med Lakota och deras allierade för att styra Black Hills.

Ytterst de två olika sidorna ett fördrag för att få ett slut på Black Hills kriget. I fördraget avstod Lokota del av deras heliga mark, i utbyte mot en expansion av sin reservation i en annan riktning. Guldrushen ebbade ut kort efteråt, men blomstrande städer som Deadwood och Custer City hade varit legitimerade, tack till fördraget, och de fortsatte att växa.

Händelserna av Black Hills kriget har upprepats i många andra delar av USA med olika indianstammar som den amerikanska regeringen försökte få kontroll över så många värdefulla naturresurser som den kunde. Bokningssystemet har ursprungligen etablerats med höga målet att ge indianerna med visst område, men det slutade med används som ett verktyg för att Corral Native Americans. Många stammar har tvingats till obekant område, och överlät mark av dålig kvalitet som ingen annan ville, skapa varigt förbittring som fortfarande orsakar sociala problem i vissa delar av USA.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.