Hur är en ny påve Chosen?

Processen att välja en ny påve i den katolska kyrkan har genomgått många förändringar genom århundradena. Även om vissa traditioner har varit konsekvent, får varje ny påve utfärda riktlinjer för val av nästa påve.

Så styrs av Pope John Paul II, måste 120 kardinaler deltar i valet. De grundläggande kraven är att ingen påve över 80 kan väljas, och två tredjedelar plus en majoritet måste välja ny påve. Om denna majoritet inte kan uppnås, måste rösta ske i flera dagar med två röster som äger rum på morgonen och på kvällen. Om fyra dagar för rösträtt inte leder till de 67% majoritet, då den kandidat som majoriteten av rösterna blir den nya påven. Det finns flera processer som måste slutföras innan valet av en ny påve. Först när den gamle påven avlider, hans kammarherre, kallad camerlengo uttalar påvens död. Obduktion utförs eftersom detta anses skändning. På denna punkt håller camerlengo officiellt påvens tills en ny påve valts.

nio officiella dagar av sorg uppträda vid död den gamla påven. Vid slutet av sorg, är processen för omröstning organiseras och sammankallas av camerlengo. Tidsperioden ger också College of Cardinals tid att sammankalla i Rom för valet. Kan dock valet inte äga rum förrän 15 dagar efter påvens död, och inte mer än 20 dagar efteråt.

Under de dagar av sorg, alla kardinaler röstberättigad får delta i officiella möten kallas General församlingar. De bidrar till att valet och ordna begravning för påven. Det finns också vanligtvis någon föregångare, kallad preferiti , som har diskuterats som möjliga kandidater för att leda kyrkan.

Även om det är tekniskt möjligt för någon katolska manliga att väljas en ny påve, tenderar urval begränsas till de präster som är Cardinals. Tidigare, men folk som inte ens präster har blivit valda, och fick omedelbart ordination som biskopar. Detta är ett osannolikt scenario i nutiden.

officiella rösta för den nya påven sker i en process som kallas konklaven, från latinets cum Clavis . Detta betyder "med nyckel" och i huvudsak innebär att omröstningen är hemlig. Kardinaler är låsta i ett rum, speciellt i Sixtinska kapellet. Röstning sker genom sluten omröstning. Bör valprocessen ta mer än en dag, har kardinalerna ställs på St Martha's hus. De är "binds" som en jury dock, och har ingen kontakt med omvärlden. utan rösträtt kardinaler, och hjälppersonal vid kardinalerna kan vara en del av konklav också. De är dock tystnadsplikt både före och efter den nye påven är vald. Varje röst går igenom en komplicerad tallying process. Alla omröstningar bränns och om omröstningen har valt en ny påve, orsakar denna brännande vit rök som svävar ovanför Vatikanen, betecknar världen har en ny påve. Om omröstningen misslyckas, vatten eller en kemisk läggs till den brinnande röstsedlar orsaka grå rök som visas. Detta innebär en omröstning utan val.

Många katoliker vänta på Petersplatsen för tecken på röken. Många tycker att det är en symbol för återfödelsen av kyrkan och ett slut av sorg för de gamla påven när den vita röken visas. Efter valet kommer den nya påven acceptera kontoret, och dussintals högtidliga ceremonier då inträffar något helt privat, och samtidigt helt offentlig.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.