Vilken var den islamiska guldåldern?

Islamic Golden Age, även känd som den islamiska renässansen, en period av kulturell och intellektuell tillväxt och aktivitet som förekom under hela den muslimska världen (från Marocko och Spanien i väster till Afghanistan och Pakistan i öster) mellan den 8: e och 13-talen, men några forskare hävdar att det pågick till den 16: e århundradet. Islamiska Golden Age började när Abbasid kalifatet, anhängare i tradition av Muhammed, överlåtit sin huvudstad från Damaskus i Turkiet till Bagdad i Irak.

Ledarna för abbasidiska kalifatet var älskare av kunskap och de uppmuntrat till inrättandet av ett stort antal högskolor och offentliga institutioner för att vidareutveckla denna kunskap. I ett "House of Wisdom" arabiska akademiker översatt forntida irakiska, Roman, kinesiska, indiska, persiska, grekiska, bysantinska och nordafrikanska verk till sitt modersmål och bevarade dem för eftervärlden. Vid den här tiden blev känt den hemliga konsten att papperstillverkning, från kinesiska fångar i 751, på anhängare av islam, som senare byggdes stora pappersbruk i deras huvudstäder. Till skillnad från den kinesiska, som föredrog att använda penslar för att skriva, att araberna använde pennor.

Vissa institutioner grundades under den islamiska guldåldern omfattar allmänna sjukhus, psykiatriska sjukhus, bibliotek, akademiska examen som beviljar universitet och astronomiska observatorium som ett forskningsinstitut. Idag, universitetet i Al Karaouine i Fez Marocko anses vara världens äldsta grad som beviljar universitet grundades 859. Den första fullfjädrade universitet, Al-Azhar-universitetet i Kairo, Egypten grundades år 975. De universitet som var befolkad av polymaths, forskare som utmärkt sig i olika sekulära och religiösa ämnen. Den islamiska Golden Age hade en hög läskunnighet och utbildning. Genom det 10th århundradet, viktiga islamiska städer som Bagdad, Tripoli, Kairo och Cordoba hade stora bibliotek med mellan 600. 000 och 3 miljoner böcker, många som förstördes under de följande århundradena. Corpus kunskap som genereras under denna tid mer än de sammanlagda verk av antikens Grekland och Rom, och utgör den första vetenskapliga verk i historien. Grundläggande resultat inom optik, mekanik fysik, jordbruk, kemi, matematik, astronomi, och tusentals andra områden uppnåddes under denna tid. Förbättringar inom jordbruket och industriell tillväxt ökade storleken på befolkningen som skulle kunna stödjas av ett fast belopp av jordbrukarna.

Det breda spektrum av landvinningar som gjordes under den islamiska Golden ålder är svårt att sammanfatta i en kort artikel, under vilken hundratals eller tusentals moderna discipliner och industrier grundades ursprungligen. Bakgrund av den islamiska guldåldern representeras idag i skönlitterära verk som Arabian Nights , som består av över tusen berättelser cirkulerade vid tiden samlas i ett gemensamt arbete. Bilden av en stor gyllene kupol moské eller palats är representativt för era.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.