Vilken var den franska motståndsrörelsen?

franska motståndsrörelsen hänvisar till många grupper av fransmän som kämpade tyska ockupationen av Frankrike under andra världskriget. 1940 överöstes franska soldater av nazisterna och regeringen sökte fred med Tyskland. Som svar tillät Hitler att skapa en ny fransk regering i Vichy, Frankrike. Men många av människorna i Frankrike stördes mycket genom att fråntas sin världsmakt status och att leva i ett ockuperat land. Särskilt Charles De Gaulle, senare Frankrikes president, flydde från Frankrike för Storbritannien, varifrån han sände radio kastar uppmanat franska för att bekämpa ockupationen.

Främst sponsras av den brittiska, den franska motståndsrörelsen första hänvisade endast till ett fåtal grupper runt om i Frankrike som slog tillbaka, vanligtvis genom terrordåd, gerillakrig, mord på tyska soldater, eller genom hjälp till flykt av judar och andra ses som fiender av nazisterna. De röstade också om information till den brittiska angående placering av arméns baser, och eventuella lokalisering eller strategiska planer för den tyska armén. Resistance medlemmar har varierat mycket i bakgrunden och ideal. De varierade från katolska präster till bönder på landsbygden, affärsmän, konstnärer, politiker och varje arbetstagare dag.

Så småningom coalesced små grupper av franska motståndsmän att bilda en enda stark underjordisk rörelse, även om många i motståndsrörelsen organiserades fortfarande i små celler. Dessa grupper som helhet var mycket avgörande för att undergräva den tyska armén i Frankrike, och så småningom gör de allierade styrkorna återta Frankrike. För de fyra år som den franska motståndsrörelsen kommit till makten och gjorde allianser med olika arbetsgrupper till exempel post och arbetstagare telefon, straffet för att vara en del av den franska motståndsrörelsen var snabb och säker.

Tyskarna ansåg inte att motståndsmän legitim soldater, eftersom Frankrike hade undertecknat ett vapenstillestånd med Tyskland. Detta leder till status, medlemmar av motstånd när fångas, inte skyddas av reglerna i krig för behandling av krigsfångar. Detta innebar de i den franska motståndsrörelsen ofta riskerat sina liv genom omstörtande verksamhet. Tagna medlemmar, både män och kvinnor, sändes till koncentrationsläger eller avrättades.

Siffror inom den franska motståndsrörelsen svällde när Tyskland brutit mot sitt fred med Ryssland. På 1930-talet hade medlemmarna i franska socialister /kommunister ökat avsevärt. De vägrade att agera mot Tyskland förrän efter Tyskland invaderade Ryssland. När detta inträffade 1941, fick Resistance ett inflöde av socialistiska och kommunistiska tänkare, som djupt bekymrad amerikanska ledare när det kom till idén att befria Frankrike.

Men Frankrike var också strategiskt viktig för att ignoreras och överlåta till tyskarna, särskilt som dess placering kan ha stor påverkan på hur kriget fördes av tyskarna mot England. Därför, trots politisk oro på den del av USA, befriande Frankrike med de allierade styrkorna var nödvändigt, och många ansåg, det enda rätta att göra. När tyskarna besegrades i Frankrike, gjordes vissa medlemmar av den franska motståndsrörelsen, särskilt före detta gerillaledare enheter soldater och blev medlemmar i den reformerade franska armén.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.