Vilken var den första sino-japanska kriget?

Första sino-japanska kriget (1894-1895) utkämpades mellan Japan och Kina, och dess ämne var kontrollen över Korea. Li-Ito konvention, en överenskommelse smidda 1885, tillåtet både Kina och Japan för att sätta sina egna trupper i Korea. Nio år senare revolterade några Koreaner mot den sittande regeringen och så både Kina och Japan sände trupper för att kväsa upproret. Men efter jobbet var gjort, vägrade Japan att dra tillbaka sina trupper från den dåvarande kinesiska kontrollerade Korea, och kriget började som följd. Det första sino-japanska kriget utkämpades i både marin och mark strider. På land tvingade flera japanska segrar den kinesiska armén att retirera norrut bort från Pyongyang och Söul. Annan japanska seger i Liaoning möjligt för den japanska armén att invadera omgivande områden i Kina. Till havs förlorade kinesiska marinen flera viktiga sjöslag på japanska.

Kinas förluster under första sino-japanska kriget var förvånande eftersom Kina hade mer resurser, en mycket större befolkning, en större armé, bättre slagskepp hade och tillbringade mycket arbete på att modernisera sin militär. Trots detta föll militären isär soldater plundrade deras landsmäns byar och soldater vid upprepade tillfällen övergav slagfälten. Den organisatoriska sidan av saken var i oordning, tjänstemän var ofta korrupta och mer intresserat av att bekämpa varandra än att försöka vinna kriget.

1895, de länder som slutligen försökte diplomati, och både Japan och Kina undertecknade Simonoseki att avsluta det första sino-japanska kriget. Detta fördrag gjorde Korea en nominellt självständig stat (var egentligen ett japanskt protektorat det) gav kontroll över Taiwan, Liaodong, och Pescadores öar till Japan, öppnade några kinesiska hamnar för handeln med Japan och västerlänningar, och bestämde att Kina måste betala Japan 200 miljoner taeler. Mycket snart efter det att fördraget undertecknades dock tvingade internationellt ingripande den japanska regeringen ge Liaodong tillbaka till Kina, men Kina var tvungen att betala ytterligare 30 miljoner taeler. En andra fördrag ett år senare få japaner och västerlänningar att driva fabriker i välja kinesiska handelsföretag portar.

Det första sino-japanska kriget var en viktig historisk milstolpe inte bara av överföringen av kontrollen över olika geografiska områden, men också för att det markerade fall den kinesiska Qing-dynastin och betonade framgång modernisering i Japan. Resultaten av detta krig bidrog till att modernisera rörelsen i Kina och också gett upphov till en revolutionär rörelse som var föregångaren till Kuomintang.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.