Vilken var Grisbukten Invasion?

Grisbukten invasionen ägde rum den 17 april 1961. Det var ett försök av den amerikanska regeringen att störta Fidel Castro regeringen i Kuba. Eftersom den kubanska revolutionen 1959 hade förbindelserna mellan Kuba och USA blir ansträngda. Castro hade tagit många amerikanska tillgångar och hade också starka band med Sovjetunionen.

Eisenhower förvaltningen arbetat tillsammans med Central Intelligence Agency (CIA) för att utbilda exilkubaner att störta Castros regering. Vice President Richard Nixon var den främsta förespråkaren för Grisbukten invasion och enades om att invasionen var att drivas framåt. Ett stort antal exilkubaner utbildades i Florida och Guatemala för strid.

1961, president John F Kennedy (JFK) hade hand om Bay of Pigs invasion. Han ändrade en del detaljer av invasionen inklusive landningsplatserna. Han presenterade också Castros innehav av sovjetiska stridsvagnar och vapen som den verkliga anledningen till invasionen. Den 17 april 1961, luft bombningar av anti-Castro Cuban Fuerza Aerea Revolucionaria (FAR), eller revolutionära flygvapnet ägde rum. US Air Force var då att föra en motståndares attack som effektivt skulle undanröja den kubanska flygvapnet. som har fått dessa flyganfall namnet "Operation Puma. " Operation Puma misslyckades, torde av flera skäl, ett är Castros tidigare kunskap om de attentat som tillät honom att röra sina flygplan från strejken området. Före denna attack, hade kapten Mario Zuniga flugit redan över Kuba och hävdade att hans motor hade skjutits på. Rapporter har visat att falska kulhål i motorn var förborrade innan flyget lyfter. Men för att titta på världen, visade det sig att han hade blivit beskjutna av Castros män. Den 17 april 1961 Grisbukten mark invasionen inleddes. 1. 511 exilkubaner landade vid Grisbukten, ligger på den södra kusten av Kuba. Trupperna fick intrycket att de skulle få stöd av lokalbefolkningen störta Castro. Men Castro var medveten om invasionen och hade redan verkställts och fängslade personer som misstänks för amerikanska sympatier.

Tank strider utbröt och utan synligt stöd för exilkubaner började Kennedy snart avbryta fortsatt amerikanskt stöd till Bay av Pigs invasion. Bay of Pigs invasion avslutades den 21 april 1961. USA hade misslyckats och 68 i exilkubaner var döda. Av de övriga 1029 landsflyktiga, avrättades en del och resterande till fängelse i Kuba, anklagad för förräderi. Den 21 december 1962 omsattes fångarna med USA 53 miljoner amerikanska dollar (USD) som anges i mat och medicin.

Den Grisbukten invasionen var ett komplett misslyckande och skam till president Kennedy. Vissa ansåg att det bara bidragit till att öka Castros popularitet. Efter Grisbukten invasionen stärkte Castro sina relationer med Sovjetunionen, vilket ledde till Kubakrisen 1962. Ett amerikanskt handelsembargo finns fortfarande med Kuba i dag.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.