Vilka var hustrur till Henry VIII?

De sex kvinnor som var gifta med föregående kvartal till kung Henry VIII av England ofta tillsammans kallade "hustrur till Henry VIII. " De är också känd som Queens gemål, en hänvisning till deras ställning som maktlös partner of the King . Vart och ett av Henriks fruar hade en tydlig och färgstark personlighet, och deras arv är ofta orsak till kommentar i historieböckerna, eftersom sex hustrur är ett ovanligt högt antal. De sex hustrur av Henry VIII representerar också många viktiga förändringar i engelsk historia, inklusive den berömda brytningen med den romersk-katolska kyrkan, som senare resulterade i bildandet av Church of England.

Henry VIII: s första fru var Katarina av Aragonien, en änka spansk prinsessa. De fick ett enda barn, Maria, som senare styrde England 1. 553-1. 558. Mary var en hängiven katolik som förföljde heretiker kraftigt under sin regeringstid, tjäna smeknamnet "Bloody Mary". Men Henry VIII blev missnöjd med sin första fru, eftersom hon misslyckats med att producera en manlig arvinge, och han drogs till Anne Boleyn, en av Catherine's damer-i-väntan. Henry VIII bett om en ogiltigförklaring av Rom, som nekades, så kungen beställde en religiös domstol i England att vara domare, år 1533, upphävdes sitt äktenskap med Katarina av Aragonien, och hon dog bara tre år senare.

Henry VIII gifte sig med Anne Boleyn omedelbart, producerar en dotter, Elisabet, som senare styrde England från 1558 till sin död 1603. Elizabeth I kan ha tagit lärdom av hustrur till Henry VIII, eftersom hon valde att inte gifta sig. Boleyn misslyckades med att producera en arvinge, och hon sades ha varit frispråkig och mycket intelligent. Denna kombination av egenskaper ledde till Henry VIII: s eventuella missnöje med äktenskapet, och anklagelserna om förräderi var uttänkta mot henne, vilket hon ska verkställas under 1536.

Samma år gifte Henry VIII Jane Seymour, som producerade Henriks ende son, Edward VI. Edward styrde bara England som barn, genom en regent. Vid hans död, hans halvsyster Maria tog tronen. Jane Seymour dog i barnsäng, hon sägs ha varit favorit av hustrur till Henry VIII, och han är begravd bredvid henne. Efter hennes död gifte Henry igen år 1540, denna gång med Anna av Kleve, en tysk kvinna, äktenskapet var kort, som bara varar sex månader innan Henry ansökt om en ogiltigförklaring. Den femte av hustrur till Henry VIII var Catherine Howard, en relativt ung kvinna som uppenbarligen försökte partner närmare hennes ålder. När Henry VIII fick reda på hennes otrohet, klädde han henne på hennes titlar och avrättades henne 1542 och begravde henne bredvid Anne Boleyn och sätta scenen för den sista hustru till Henry VIII, Katarina Parr, som överlevde kungen och tydligen uppmanat honom att återförenas med sina tre barn.

Den färgstarka historia hustrur till Henry VIII återspeglar den allmänna oro som England upplevde som nation kämpat med reformationen och yttre fiender . De många äktenskap, annullering, och avrättningar illustrerar också den makt som männen hade över sina fruar under denna period i historien. Förutom hans sex fruar, hade Henrik även ett sortiment av älskarinnor, han måste ha varit en mycket upptagen man.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.