Vilka var Förespråkare av apartheid i Sydafrika?

Sydafrika har en lång historia av vit dominans långt före bildandet av apartheid. Även om både den brittiska och holländska erövrarna var övertygad om att behålla svarta och vita isär, den systematisering av rasdiskriminering i form av apartheid inleddes först under 1948.

Apartheid betyder isär-huva på afrikaans, det språk som den holländska nybyggarna i södra Afrika. Denna uppsättning av politik som har kallats "rasism gjort rätt" av Förenta nationerna var inte arbete bara en människa. Det har utvecklats under åren genom intelligentsia av Afrikaner forskare. Förespråkarna för apartheid ingår antropologer, sociologer, filosofer och präster som Piet Cille, Phil Weber, och GBA Gardener.

Tanken bakom den ursprungliga förslag apartheid var en av segregering till fromma för alla etnisk grupp. Första teoretiker och förespråkare av apartheid hävdade att svarta bör begränsas till svarta områden och leva i självstyrande grupper. På detta sätt skulle de kunna bevara sina afrikanska traditioner.

1948 sydafrikanska valen genomfördes. När deras resultat ges makt till Nationals, började partiet lätt att genomdriva Apartheid. Bland de mest skilda medlemmar av partiet som spelade en viktig roll i skapandet av den nya regimen var Hendrik Verwoerd.

Verwoerd var en lysande vetenskapsman inom psykologi och sociologi. Från sin tjänst i pro-National Party tidningen Die Transvaler hjälpte han National Party under kampanjen. Som ersättning för hans ansträngningar, blev han senator. Han fortsatte med att bli minister för Native Affairs och slutligen premiärminister. Eftersom han var en av de främsta förespråkarna för apartheid, och några av de mest relevanta strategier för systemet inrättades under hans styre, har han kallat "arkitekt apartheid".

Trots dess innebörd, Apartheid inte bara innebar att svarta och vita skulle hållas isär. I ett system som påminde om metoder för Nazityskland, folk skulle delas in i kategorier beroende på deras färg och ursprung. Det fanns tre huvudsakliga kategorier: vita, svarta och färgade. "Färgade" användes för att hänvisa till personer av blandad ras.

svarta människor tvingades att bära passerar hela tiden, och de var begränsade till reserver kallas "hemländer". Inom detta slutna system, var svarta människor inte anses sydafrikanska, men medborgarna i sina utsedda hemland. Det var vanligt att inte ha tillgång till vita städerna.

Efter ständiga upplopp och demonstrationer, instiftade regeringen ett system med brutal repression, som fördömts av det internationella samfundet tills den slutliga försvinnandet av apartheid 1994, men rasmotsättningar i Sydafrika är långt ifrån utdöd. Apartheid har lämnat sina spår i sinnet av befolkningen som är mycket svårt att radera. Till exempel finns det fortfarande, i dag, vita människor med funktioner även något som erinrar om de afrikanska fysionomi som reser till Sydafrika kallade "färgad".

Långt efter dödsfall av några av förespråkarna för apartheid, Spåren av regimen i Sydafrika fortfarande är ansvarig för det våld som fortsätter att prägla landet och den svåra ras relationerna mellan dess folk.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.