Vilka länder ingick i Sovjetunionen?

Sovjetunionen republiker, också känt som Sovjetunionen eller Sovjetunionen, var världens största och längsta livslängd socialistisk stat. Från 1922 till 1991 gick Sovjetunionen genom många förändringar, som ingår variationer i gränsen gränser, annexioner territoriell och politisk kontroll. Vid tiden för dess tillkomst 1922 hade Sovjetunionen en enhet som ingår Ryssland, Ukraina och Vitryssland, tillsammans med de transkaukasiska republikerna, som omfattade Armenien, Georgien och Azerbajdzjan.

Ytterligare ändringar gjordes till Sovjetunionen gruppen under året, fram till sista gruppen tillkännagavs 1956. Vid det laget hade 15 länder blivit en del av Sovjetunionen: Armenien, Azerbajdzjan, Vitryssland, Estland, Georgien, Kazakstan, Kirgizistan, Lettland, Litauen, Moldavien, Ryssland, Tadzjikistan, Turkmenistan, Ukraina och Uzbekistan. Ryssland var den mäktigaste av alla republiker, och en bibehållen kontroll över territoriet och de viktigaste politiska besluten.

Fram till dess fall 1991, omfattade Sovjetunionen 8. 649. 500 Folkmängd (22. 402. 200 kvadratkilometer) och utsträckas från Artic Ocean till afghanska gränsen. De 150 etniska grupper som utgjorde Sovjetunionen stod för en total befolkning på 293 miljoner, varav en stor del levde i dagens Ryssland. Av de republiker som ingick i Sovjetunionen bildades många nya områden förvärvades under kriget, medan andra kom att bli när staten beslutat att dela en befintlig republik i två eller flera olika zoner.

Avregleringen rörelser började med många av de republiker som var en viktig faktor i upplösningen av Sovjetunionen, som perestrojkan trädde i kraft, vilket gör att de olika republikerna att få ekonomisk kontroll över sina egna territorier, frakturer den av unionen blev större och större. När Sovjetunionen slutligen upplöstes 1991 tog Ryssland ansvar för alla skulder, fördrag, och egenskaper som ursprungligen tillhörde unionen. Som främsta testamentsexekutor under Sovjetunionens tid, blev Ryssland också ett ansvar för att åstadkomma politiska och ekonomiska beslut, även om politiska utspel som ger upphov till det kalla kriget.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.