Vilka är några av de äldsta kända Statyetter?

Den äldsta kända statyetter som inte är kontroversiella dag till omkring 31. 000 år sedan, den övre paleolitiska, företrädd av Venus från Dolni Vestonice, hittades nära Brno i dagens Tjeckien. Denna siffra är också den äldsta kända användning av keramiska produkter, gjorda av lera sköt på en relativt låg temperatur. Liksom andra Venusfiguriner, skildrar Venus från Dolni Vestonice en naken kvinna med stora, hängande bröst, en tunn torso, breda höfter och en formlös ansikte. Dess färg är svart. Den statyetten är ca 4 inches tall och 1. 7 inches som bredast.

Venus av Dolni Vestonice är en av flera dussin "Venusfiguriner," statyetter som föreställer nakna kvinnliga figurer med stora höfter och bröst. Vissa arkeologer har förknippat dem med religiösa hyllningar till fertilitet, men sanningen är att vi inte vet vad de var skapade för. De kunde ha ristat bara som kuriosa eller för underhållning. Flesta Venus statyetter var liten nog att hålla i handen, och dagen till mellan 20. 000 och 30. 000 år gamla. Många grottmålningar har hittats från samma period, och de äldsta europeiska grottmålningar är i samma ålder som de äldsta Venus statyetter.

Av alla Venusfiguriner, den med de bästa likna ett mänskligt ansikte är Venus från Brassempouy, som skildrar en kvinnlig chef med en lugn blick och långa, mönstrade hår. Finns i Frankrike, anses detta vara den äldsta kända avbildningen av ett mänskligt ansikte, och är daterad till cirka 25. 000 år sedan, när kontinentala glaciärer fortfarande omfattas norra Europa. Detta är en av de enda statyetter från den period lyftas från mammut elfenben. De flesta andra är i sten.

På senare tid har två möjliga statyetter av ännu högre åldrar har upptäckts i Golan och Marocko. Det är de så kallade Venus från Berekhat Ram, och Venus från Tan-Tan, men deras form är så vaga och dåligt att några forskare har hävdat att de bara är bitar av sten som ser ut som mänskliga värden på grund av misstag naturliga processer. Detta argument gäller särskilt den andra, eftersom mikroskopisk undersökning av Venus från Berekhat Ram har visat verktyg markeringar som otvetydigt konstgjorda. Dessa siffror är daterade till omkring 250. 000 BC och mellan 300. 000 och 500. 000 BC respektive. Om de faktiskt siffror, den tidigaste kända statyetter kunde datum till mellan en fjärdedel och en halv miljon år innan den nuvarande. Moderna människor inte ens utvecklas till ca 200. 000 år sedan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.