Vilka är lertavlor från Mesopotamien?


användes lertavlor från Mesopotamien, som går tillbaka ända till 3500 f. Kr. , för att registrera de tidigaste skrifter mänskligheten. Mesopotamien tros vara födelseplatsen för den moderna civilisationen, med den stora staden Ur grundades omkring 4000 f. Kr. av folket i Sumer, en "försyn" i Mesopotamien. Ur var ett kulturellt och kommersiellt centrum årtusenden före uppkomsten av den grekiska och romerska civilisationer, och tros vara hemma hos bibliska Abraham. Dessa områden idag låg i dagens Irak längs Eufrat och Tigris Rivers.

gjordes lertavlor från jord och vatten inskriven och våt med en käpp-liknande penna, då solheta att bevara cuneiform märkningar. Den lertavlor från Mesopotamien sträcker sig över 3. 000-årsperiod, är skrivna på flera språk, och ger en fascinerande fönster mot tidig civilisation. Från administrativa register som försäljningsintäkter, skolböcker till privata brev, ordböcker till astronomi, lertavlor från Mesopotamien låta moderna forskare ovärderlig inblick i vårt förflutna. Tabletterna även omfatta humor, exempelvis en diskurs mellan en plog och hacka diskutera det moraliska i ödmjukhet verser stolthet. En av de mest kända och upprepade berättelser återfinns i lertavlor från Mesopotamien är Gilgamesheposet verkar som först någon gång före 2000 f. Kr. Senare versioner har också återfunnits, den bäst bevarade skrivna på en serie av 12 tabletter från den 7: e århundradet f. Kr. Den episka berättar om äventyren med kungen av Uruk, med många mytiska berättelser inklusive Gilgamesh får höra en historia om en stor översvämning, som tros ha inspirerat Bibelns författare som följde.


Omkring 2. 100 B. C. Ur invaderades och mycket av det förstörda. Tabletterna inspelade troget många dikter, och beklagar att den en gång stora staden, bland annat följande:


Den dagen gjorde stormen lämna staden
att staden var en ruin. .
. Människorna sörjer.
Döda män, inte krukskärvor strö strategierna,
Väggarna var gapande;
höga portar, vägen var högar med döda.
På sidogatorna, där festar folkmassor
skulle samla,
Spridda, låg de.
I alla gator och vägar, låg organ.
I öppna områden som används för att fylla med dansare,
de låg i högar.
Landets blod fylld nu sitt hål,
som metall i en form,
Upplöst organ-som fett kvar i solen.

Källa: Oates J. Babylon. London: Thames and Hudson, 1986

Uppskattningsvis 500. 000 lertavlor överlevt till modern dagen, som hölls i museer och privata samlingar. Men med den USA-ledda invasionen av Irak år 2003 många ovärderliga fynd har förstörts eller plundrats från oskyddade irakiska museer. Bland de förlorade skatter var en samling av cirka 170. 000 lertavlor från Mesopotamien. Som en följd av denna förödande förlust av Cuneiform Digital Library Initiative (CDLI) grundades. Ett joint venture mellan UCLA och Max Planck-institutet för vetenskapens historia, den CDLI, arbetar med Assyriologists, kuratorer och historiker från hela världen, har för avsikt att digitalt arkivera bilder och översättningar av tabletter från år 3350 f. Kr. fram. Denna digitala biblioteket-in-progress finns tillgänglig på Internet på CDLI webbplats där man också kan hitta en lista över museer med lertavlor för offentlig visning.

Även lertavlor tjänade som anteckningsblock av dagen hade de gamla egyptierna upptäckte föregångaren till papper så tidigt som 4000 f. Kr. Papyrus gjordes från en anläggning som växte längs Nilen, dock egyptierna uppskattade sina papyrus-making hemliga så mycket, det var en sak de aldrig skrev ned.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.