Vilka är Septembermorden?

Septembermorden var ett antal attacker på fängelser i Paris mellan 2 och 7 september 1792. Massakrerna var motiverade som ett försvar av Paris eftersom det under denna tid var Frankrike går igenom den franska revolutionen. Det trodde angripare att ett stort antal fångar motsatte sig revolutionen och dess arbete, så de ville ta ut mot kriget. Den första akten av Septembermorden inträffade den 2 september som en handling av mobb våld. En flock ilskna medborgare slaktades 24 präster som skulle transporteras till fängelset L'Abbaye. Även om vissa präster försökte fly in i fängelset, hade ingen framgång. Efter alla präster dödades, gick pöbeln i fängelset och dödade många andra fångar också. Den Septembermorden fortsatte under de kommande fem dagarna. Fruktansvärda våldshandlingar ägde rum under denna September krig, och oförstående medborgare som var ansvariga gjort medfångar titta på kroppsdelar drabbades, stympade och lurade. Eftersom de bara väntade på sin tur att bli dödad, hade fångarna inte ens försökt att skydda eller försvara sig. Ett fåtal som överlevde noterade tyst raseri som maffian arbetade de förstörs hela fängelset.

Före varje mord, invaderade de medborgare som hade fängelset skulle genomföra en falsk rättegång, under vilken de skulle hålla sin vapen, målade i blod från en tidigare massaker. Som skäl för avlivning inte fråga, och fångarna hade ingen chans att försvara sig mot publiken. Under dessa försök var många mördare berusade eller halvsovande.

Under Septembermorden dödades omkring 1200 fångar. Detta var ungefär hälften av antalet Paris fångar på den tiden. Bödlarna inte bara rikta vuxna som stred uppenbart mot revolutionen, men barn som hade något intresse för frågan överhuvudtaget mördades lika brutalt.

Många av dessa mördarna var jakobinerna, som anses vara adelsmän som en del av jakobinska Club, den mäktigaste politiska organisationen under den franska revolutionen. När revolutionsledare Georges-Jacques Danton höll ett tal i församlingen den 2 september, kallade han för djärvhet mot fiender. Detta tal, i bokstavlig och riktas mot alla kontrarevolutionärer av jakobinerna och de andra mördarna, bidrog stort till Septembermorden. Den ursprungliga våldshandlingar mot prästerna härrörde från en övertygelse om att prästerskapet hade nära band till kungligheter i Frankrike, och de skulle aldrig stödja revolutionen. Annan orsak till morden ingår en enkel lust för blodsutgjutelse näring av ilska att revolutionärer kände för den som inte stödde deras sak.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.