Vem var den förste att nå nordpolen?

Den förste att nå Nordpolen var ingenjör på den amerikanska marinen heter Robert Edwin Peary, som nådde polen den 6 april 192C tillsammans med den anställde Matthew Henson och fyra inuiter män namngivna Seeglo, Ootah, Ooqueah och Egigingwah . Trots att hans prestation var skuggad med tvivel i nästan ett sekel, från 2005 expedition av en brittisk upptäcktsresande vid namn Tom Avery och fyra andra kunde återskapa Peary's resa med replika trä slädar dragna av Canadian Eskimo Dog team, med 36 dagar och 22 timmar för att nå Nordpolen, en siffra endast 5 timmar snabbare än den som Peary. är jordens Nordpolen extremt isolerade och kallt. Eftersom det finns ingen anledning att resa dit än att göra en punkt, det totala antalet upptäcktsresande som reser till Nordpolen siffrorna inte mer än ett par hundra per år. Fly-bys har gjorts med flyg och luftskepp, och amerikanska och sovjetiska ubåtar har gått från nordpolen och även ytan där. Saknar fast mark, är nordpolen omfattas av ständigt möblera tjock havsis. Detta gör det omöjligt att bygga en permanent struktur där.

Under sommaren får nordpolen 24 timmar i solljus, och under vintern, 24 timmar mörker. För att förstå varför, påminna om att jordens axel inte är direkt vinkelrätt mot planet av ekliptikan, utan snarare kompenseras med en faktor 23 grader, som kallas Axellutning. Så medan majoriteten av planeten är huvudinriktningen in och ut ur solljus var 24 timmar, små portioner kring Nord-och Sydpolen erfarenhet 6-månaders nätter och dagar. Naturligtvis gör dem desto mer fientligt inställda till blivande Polar kolonisatörer eller forskare.

Många kontroverser omgav första polarexpedition. Undantag för Peary, ingen på resan var utbildad inom navigation, och därmed ingen kunde bekräfta Peary navigationstjänster arbete. I en bok senare publicerad av Henson, påminde han resan så svårt, att involvera plågsamma omvägar undvika is åsar och områden där istillbehör magrade. Detta motsade Peary berättelse om en snabb och direkt färd till polen. Men som tidigare nämnts, har återskapat sin resa genom upptäcktsresande hjälp period utrustning, och därmed ser mer trovärdiga än många historiker av 20th Century skulle ha trott.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.