Varför ska jag ihåg Alamo?

Slaget vid Alamo har blivit en av de mest kända i amerikansk historia. Den 13-dagen konfrontationer ägde rum år 1836 mellan Republiken Mexiko och Tejanos, rebellerna försöker göra Texas till en självständig republik. Texas hade varit en del av Mexiko sedan 1821, trots att det fanns en stor koloni av amerikanska familjer längs området. Texas rebellerna inledde sin kamp för självständighet den 1 oktober, 1835 genom att fånga den mexikanska styrkorna i San Antonio och inrättande av en rebellisk regering stat. Antonio López de Santa Anna Pérez de LeBron, Mexikos president och general, fattade snabbt beslut om en vedergällning, befordra hans styrkor genom norra Mexiko tills han nådde San Antonio de Bexar, i Texas, där en fästning förening, Alamo uppdraget, stod.

överstelöjtnant William Barret Travis var den tjänsteman som ansvarar för Texas 218-mannen armén stationerad vid Alamo. När ord av det förestående anfallet sprids gjorde två små grupper av frivilliga vägen till fästningen. Den första leddes av Jim Bowie, uppfinnaren av Bowie kniv, och den andra av David (Davy) Crockett, den legendariska indiska fighter. Den 23 februari 1836 började den 13 dagar långa belägringen av Alamo. Santa Annas armé var dåligt förberedda, men de hade fördelen av vapen och siffror. Den mexikanska armén kom till Alamo med 6000 män och 17 kanoner. Under de nästan två veckor innan det slutliga angreppet fortsatte den mexikanska armén att stänga in på Alamo, krävande överlämnande. Slutligen, på kvällen den 5 mars 1836 attackerade de Alamo i fyra kolumner formation. Alamo försvarare var oförmögen att skydda alla väggar och var snabbt utmanövrerade och dödats i hand-to-hand bekämpa. Hela striden var över på under en timme. Med undantag för ett fåtal kvinnor och slavar, det fanns inga överlevande vid Alamo. Vid utgången av striden, hade den mexikanska armén förlorat över 1000 soldater.

Medan Santa Annas armé segrade, förlusten av männen allvarligt påverkade påföljande slagsmål. På mindre än en månad, sänktes den mexikanska armén till mindre än 900 män. Den 21 april till rop "Remember the Alamo!" Major General Sam Houston besegrade Santa Annas armé och tvingade alla kvarvarande trupper att retirera in i Mexiko.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.