Varför säger de att de irländska Sparade Civilization?

Det är allmänt känt att det irländska sparade civilisationen, och det är delvis sant. Idén har blivit särskilt populär med boken skriven av Thomas Cahill, hur de irländska Sparade Civilization: The Untold Story of Ireland heroiska roll från hösten Rom till Rise of Medieval Europe. Cahill detaljer avgörande punkt eller gångjärn faktor, där irländska munkar skyddas och återges skriftligt artefakter i Rom, lyckas bevara många begrepp i romersk civilisation och aktivt fortsätta spridningen av kristendomen efter nedgången i Rom. efter störtandet av Rom, den europeiska världen drabbats av angrepp efter angrepp av invasioner av germanska stammar. Dessa har främst mark invasioner, så Irland var ett ställe som var relativt säkra. Inte allt skulle kunna räddas i Centraleuropa och skrivet material var en av de saker som ofta gick vilse, bränns eller hamnar på efterkälken.

Även om detta inträffar, var St Patrick's insatser i Christianizing Irland är väl återbetalas. Han hade satt upp många kloster över hela Irland, och munkarna som bor där ihärdigt började arbeta kopiera alla texter och skriver några av de första Illuminated Manuscripts. Eftersom dessa manuskript bevarade och erövrade tänker på det romerska riket, och i synnerhet katolicismen, skulle de senare dyka upp för att bilda viktiga sätt att tänka på medeltiden och under renässansen. På detta sätt, den irländska sparade civilisation, i betydelsen av att bevara katolska civilisationen.

Ovanpå bevara romerska tänkte, de irländska munkarna fortsatt att aktivt arbeta för att kristna områden som inte hade nåtts. Så hade inte bara den irländska sparat civilisation ur ett filosofiskt perspektiv, men de fortsatte att sprida kristendomen. Irland blev ett starkt fäste för kristendomen, även om det inte kan sägas att kristendomen hade dött helt i Centraleuropa.

Cahill bok är intressant, beskriver en punkt i historien där mycket av filosofi var på gränsen att gå förlorad för alltid. En intressant punkt i Cahill bok är att en tidig form av Irish kristendomen var mer humanitärt. Senare skulle irländsk katolicism bli mycket mer rigida och kvinnoroller skulle drastiskt. Upptagenhet med syndiga natur kvinnor och deras inneboende corruptness skedde till stor del med antagandet av teorier som fram av Cornelius Jansenius Yprensis, som bodde i det 16th århundradet.

Senare hans teorier skulle betraktas som kättersk av den katolska kyrkan, och kallades Jansenist Heresy. Men tanken på kvinnor som medfödd syndiga och av föga värde tog starkt fäste i Sverige-särskilt påverkade av skrifter av Augustinus, som varit väl bevarad. Irländsk katolicism blev betydligt styvare av 17th century, och förblir en av de mer rigida tolkningar av katolicismen. Dessförinnan Irlands katolicismen, och hur den irländska sparade civilisationen uppstod främst från den humanistiska övertygelse och principer som genomförs StPatrick.

Påståendet att den irländska sparade civilisationen bör nyanseras med att de bevarade speciellt romerska tanke, som senare "återupptäcktes" och påverkat vissa av största teorier att dyka från renässansen. Men civilisation, med eller utan irländska skulle ha funnits i någon form, om vi hade förlorat alla romerska manuskript som någonsin funnits. När begreppet civilisation eller idén civiliserade beteende gäller bara en idé av civilisation, är det lite för ensam. Civilisation inte bara innebära den romerska världen, men alla stora och samordnad grupp av människor. Vi skulle fortfarande ha det hade inte den "irländska sparade civilisation, men västvärlden och dess filosofier kan vara helt annorlunda.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.