Varför har vi sommartid?

sommartid, när klockan ställs en timme framåt under sommarmånaderna, har observerats i cirka 70 länder över hela världen, däribland några i alla bebodda kontinent. Ursprungligen Benjamin Franklin idé, är sommartid en lite annorlunda överallt det sker, och har varit kontroversiell sedan den infördes. Sommartid har två huvudsakliga syften: att öka kväll dagtid för friluftsliv och för att spara på energiförbrukningen.

Benjamin Franklin först kom på idén att det skulle bli sommartid under 1784 en tjänst som en amerikansk delegat i Paris. Det var liknande hans ofta citerade maxim, "Early till sängs tidigt att stiga, gör en människa frisk, rik och klok. " Half-skämt föreslog Franklin att parisarna flytta sin sömn scheman en timme tillbaka för att spara på ljus på kvällen. Han föreslog inte att ändra klockan, dock. William Willett i London var först med att föreslå en verklig klocka skift för att flytta en timmes dagsljus från morgon till kväll i hans 1907 broschyr, "Waste of dagsljus. Även hans insatser resulterade i en proposition 1909 utarbetades i parlamentet, var hans idé inte respekteras under sin livstid, och han dog 1915 innan se sitt plan träder i kraft.

världskriget blev katalysatorn för många länder att anta sommartiden, eftersom potentialen för energibesparingar var lockande. Tyskland och Österrike var den första, 1916, följdes snabbt av Belgien, Danmark, Frankrike, Storbritannien, Italien, Luxemburg, Manitoba, Nederländerna, Norge, Nova Scotia, Portugal, Sverige, Turkiet och Tasmanien. Australien och Newfoundland anslöt sig 1917, och USA var en släkting eftersläntrare, början sommartid på våren 1918. Det var emellertid så impopulär har upphävts nästa år, och även om vissa städer och stater behållit praktiken skulle det inte bli nationell lag förrän andra världskriget.

Sommartid har en lång historia av kontroverser med häftiga åsikter på båda sidor av debatten. Det är notoriskt impopulär bland jordbrukare, som redan har för att hantera mörker på morgonen och vars djur inte lätt anpassa sig till klockan förändring. Vissa människor tycker om ökningen av dagsljus på kvällen, medan andra är irriterade över de mörkare morgnarna. Dock har sommartid visats ha en betydande inverkan på energibesparingar, och trots att 70% av amerikanerna bli innan 7:00 a. m. , den ökade energianvändningen på morgonen mer än väl uppvägs av de besparingar på kvällarna.

Sommartid har också lett till stor förvirring genom åren, eftersom det inte alltid har tillämpats konsekvent . Det idag inte standardiserade i USA mellan 1945 och enhetlig Time Act från 1966, som orsakar stora problem för transport, radio och andra industrier som åberopade en standard nationell tid. Sommartid är inte heller alltid en timmes anpassning, det har omväxlande varit en tid av förändring 20 minuter eller två timmar. I dagens moderna Ryssland, som i Storbritannien under andra världskriget, klockorna en timme före normaltid på vintern och två timmar framåt under sommaren. Många länder, inklusive USA, har gått igenom suppleant perioder som observatör och inte följer sommartid.

Eftersom Enhetlig Time Act of 1966, sommartid Tiden har fått mandat och standardiserat i hela USA. Stater som inte vill följa lagen måste passera en separat stat lag. Stater som omfattar två tidszoner har möjlighet att observera sommartid i ett av statens tidszoner och inte i andra, vilket gör tidpunkten enhetliga i hela staten under sommarmånaderna. Början 2007, sommartid i USA förlängs med tre veckor på våren och en vecka på hösten för att öka energibesparingar, som på uppdrag av Energy Policy Act från 2005.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.