Vad var det andra sino-japanska kriget?

andra sino-japanska kriget (1937-1945), som utkämpades mellan Kina och Japan, var det största kriget i Asien på 20th Century. De spänningar som ledde till att den hade sina rötter i Första sino-japanska kriget, som ägde rum nästan tre decennier tidigare. I det första kinesisk-japanska kriget, Japan erövrade Taiwan och Sydkorea, som tidigare hade varit under kinesisk kontroll. År av motstridiga nationella politiken sätta in dessa två stormakter oddset mdash Japans imperialistiska dominans få bittra nationalistiska Kina på defensiven, och instabiliteten i regionen bidragit till fientligheterna. Också kallas kriget mot Japan till Kina, och som Japan och Kina krig till Japan började det andra sino-japanska kriget med flera år av spridda strider och händelser som till slut ledde till en fullt utvecklad krig som inte skulle sluta tills resultatet av andra världskriget.

Efter första kinesisk-japanska kriget, en järnväg i Korea som användes för att leverera japanska trupperna också gick igenom delar av Manchuriet, som var en källa till vissa av dessa leveranser . 1931 attackerade några japanska soldater kinesiska trupper i området med hjälp av en falsk attack mot järnvägen som en ursäkt. Striderna spred, och snart Japan kontrollerade en stor del av Manchuriet. Japan döptes området Manchukuo och sätta en symbolisk kinesiska regeringen på plats, men bakom kulisserna, behöll den japanska armén makten. Mellan 1933 och 1935 etablerade Kina två demilitariserade zonerna runt Manchukuo, ett tecken på försvagning motstånd.

Efter den japanska beslagta Manchukuo, Japan och Kina deltar i enstaka strider med varandra, men striderna sprids 1937 efter några kinesiska trupper anföll japanska trupper nära Peking. De flesta historiker är överens om att det andra sino-japanska kriget inleddes på allvar vid denna tid. Strax efter att Japan erövrade snabbt den viktigaste kuststäderna och kinesiska trupper drog sig tillbaka, främst på grund av sitt utbud brister, dålig utbildning och militär korruption.

Senare samma år fångade den japanska armén och plundrade Nanjing i en av de viktiga segrarna i andra sino-japanska kriget. Den japanska regeringen befarade att nyheten om stölder, våldtäkter och mord på kinesiska medborgare och besökande västerlänningar i Nanjing skulle spridas eftersom amerikanska, holländska och brittiska soldater i närheten bistå vid en närstående flykting utrymning. Japanska piloter fick order att anfalla, vilket leder till död två av de västerländska soldaterna. Detta chockerade utlänningar, men nyheten om vad som hände i Nanjing slogs ned för att förhindra krav på krigsförklaring mot Japan.

Inte långt efter erövringen av Nanjing, de invaderande japanska armén avtog på grund av storlek och tillgänglig arbetskraft i Kina och dess brist på infrastruktur. Ett dödläge uppstod och varade fram till 1941. Ockupationen var mycket svårt för kineserna, som villkor hade redan blivit orolig på grund av politisk instabilitet. Många led av brist på livsmedel, och de nationalistiska och kommunistiska ledarna deltog mer med att bekämpa varandra än slåss mot den japanska invasionen.

År 1941, när Kina trädde världskriget var inordnades i andra sino-japanska kriget i de större världskriget ansträngning. Förenta staterna och Sovjetunionen hjälp Kina i kriget mot Japan. Det andra sino-japanska kriget slutade 1945 som en del av Japans kapitulation i slutet av andra världskriget, då Japan tillbaka kontrollen över Manchuriet, Taiwan och Pescadores öarna till Kina. Eftersom det andra sino-japanska kriget kraftigt försvagat nationalisterna tog kommunisterna senare över Kina 1949.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.