Vad var det Tokyo brandbomber?

brandbomber i Tokyo var en amerikansk bombning på den japanska staden Tokyo som inträffade på natten den 9 mars, 1945. Under loppet av bombning sjönk amerikanska plan uppskattningsvis 2. 000 ton bomber på staden och skapar ett massivt Firestorm som dödade ett oräkneligt antal civila. Uppskattningar för antalet döda i brandbomber i Tokyo varierar från 70. 000 till närmare 200. 000, och de flesta historiker att avgöra för runt 130. 000. är denna händelse i japansk historia ofta överskuggas av atombombningarna av Hiroshima och Nagasaki som inträffat bara några månader senare. Till skillnad från dessa händelser, är Tokyo brandbomber inte diskuterats, även i Japan, trots att det var en stor händelse i andra världskriget. Tokyo brandbomber markerade en av de första incidenter där civila fallit offer för ett massa-bombningen som medvetet och brutalt riktade en hel stad, efter hack i häl på den förödande brandbomber av Dresden i februari 1945.

amerikanska befälhavare motiverade Tokyo brandbomber genom att påstå att de var tvungna att förstöra den lätta industrin i staden för att slå mot den japanska krigsmaskinen, och det kan mycket väl ha varit fallet. De måste dock ha insett att i färd med att bomba misstänkta fabriker, skulle de förmodligen sprida eld hela tätt trä-stomme kvarter i Tokyo, som kan döda ett stort antal civila. Det flygplan som används i brandbomber Tokyo var B-29 bombplan, berövas allt extra material så att de kunde bära en extra stor nyttolast och resor speciellt snabbt. Tokyo hade redan bombats flera gånger under loppet av kriget, och många överlevande från Tokyo brandbomber beskrivit minimal reaktion på sirenerna luftangrepp på natten den 9 mars. Medborgarna var trötta på kriget, och många underlåtit att söka skydd när varnas om faran. När de insåg hur allvarlig situationen var det för sent.

brandbomber som de som används i Tokyo brandbomber sprids branden mycket snabbt, och i en stad byggd nästan helt av träkonstruktioner, elden blev snabbt extremt varmt, orsakar självantändning i områden som inte hade bombats. Metall elektriska poler glödde röda och smälte av värmen, enligt överlevande, och floder av staden blev snabbt kvävdes med organ och skräp som civila försökte fly.

När bränderna bränts, hade ungefär 25% av staden förstördes. Under loppet av april månad, många andra bombningar riktade särskilda fabriker i staden, med den senaste bombning över Tokyo inträffar den 10 augusti 1945, fyra dagar efter bombningen av Hiroshima och mindre än en vecka innan den japanska överlämnande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.