Vad var det Tay Bridge tågolycka?

Alla som har blivit född och uppvuxen i Dundee känner till historien om Tay Bridge katastrofen. Det var en mörk tid i stadens historia. Tay Bridge katastrofen är ett av de mest kända järnväg kollapsar någonsin registrerats. Vid cirka 7:15 den 28 december 1879, ett passagerartåg gjort sig genom två mil (3,2 km) lång bro till Dundee. Varken tåg eller någon av dess 75 passagerare avslutade resan. Den nybyggda Tay Bridge hade bara varit i bruk i 19 månader när katastrofen inträffade. Det hade byggts av Thomas Bouch, som adlades inte långt efter slutförandet av bron. Bron var gjord av ett galler av balkar som stöds av kolonner av gjutjärn. Vid den tiden var det den längsta bron i världen.

Vädret natten till katastrofen spelades in på en Beaufort kraft 10/11. The River Tay är en expansiv vattendrag känd för sin starka underströmmar. När tåget passerade över de centrala spänner kollapsade Tay Bridge i floden Tay, ta tåget, sex vagnar och 75 passagerare med det. bildades En undersökning vid tiden för att undersöka orsaken till Tay Bridge kollaps. Teorier om bro trötthet, tåg spårar ur, väderförhållanden, och utformningen av bron lades fram. Slutsatsen var att bron var under-designade för att styrkan i vädret som har uppstått där ödesdigra kvällen.

Vid tidpunkten för katastrofen, var Sir Thomas Bouch upptagna med att arbeta på en ny bro kallas Forth Bridge . När Tay Bridge katastrofen upptäcktes vara en följd av felaktig konstruktion, överlämnades Forth Bridge design över till Sir John Fowler och Benjamin Baker. Bland de omkomna i Tay Bridge katastrofen Thomas Bouch son i lag. Bouch hölls ansvariga för katastrofen, men tvivel kvarstår om den verkliga orsaken till kollapsen av bron. Sir Thomas Bouch skulle dö först ett år efter Tay Bridge katastrofen.

År 1887 färdigställdes andra Tay järnvägsbro. Byggandet av bron tog nästan fyra år och kostat 14 män som arbetade på det. De flesta av dessa dödsfall berodde på att drunkna. Andra Tay Bridge fortfarande är i bruk idag. Den står inte långt från Tay vägbron.

Under åren som gått har många böcker och TV-program som används Tay Bridge katastrofen som tema. Dikter skrivna om katastrofen pryder väggarna i många Dundee pubar. Stubbarna av den ursprungliga bron kan fortfarande ses sticker ut från vattnet i floden. De står nära den andra bron som en påminnelse om den ödesdigra natten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.