Vad var det Myteriet på Bounty?

Myteriet på Bounty var en berömd uppror som ägde rum ombord på det brittiska fartyget Bounty 1789. Händelsen orsakade en hel del kommentarer på den tiden, eftersom den hade många ovanliga egenskaper, och det har sedan dess varit populär i böcker, filmer och andra medier. Många pekar på Myteriet på Bounty för att illustrera den brutala ombord på många fartyg på 1700-talet.

Historien om Bounty började 1787, när fartyget seglade till Tahiti för att hämta BRÖDFRUKTTRÄD. Den BRÖDFRUKTTRÄD anläggningar skulle tas till Västindien. Man hoppades att BRÖDFRUKTTRÄD kan användas för att ge ett billigt och rikligt med mat för slavar i Västindien. Fartyget var kapten William Bligh, som var strikta disciplinära, liksom de flesta fartygets befälhavare under denna period. När Bounty anlände till Tahiti, Bligh och hans män tillbringade flera år att samla land och förbereder BRÖDFRUKTTRÄD. Även i Tahiti utvecklades många av männen bilagor till lokalbefolkningen, delta i inhemska traditioner och bor i byar med Tahitians. 1789, som Bligh segla till Västindien, men han aldrig nått sin destination. Den 28 april var ledde ett myteri mot kaptenen som Fletcher Christian, Mästarens Mate.

Kristians myteri var ovanligt för tiden för ett antal skäl. Flesta myteri skedde i form av strejker som syftade till att förbättra arbetsvillkoren för sjömännen ombord. Christian och hans män iscensatte faktiskt ett fientligt övertagande av Bounty , sätta kapten Bligh till havs i en båt tillsammans med 18 andra män. Den Myteriet på Bounty inte bara var iscensatt av män som ville ha bättre arbetsvillkor, men med en besättning som ville vara kvar i Söderhavet.

Cast till havs med begränsade instrument , Bligh lyckades 47 dagars resa till Timor med förlusten av en enda sjöman. Gång i Timor, rapporterade Bligh den Myteriet på Bounty och slutligen tog sig till England. Medan Bligh sökt straff för myteristerna, männen bar flera av dem i land på Tahiti och tog upp en liten grupp Tahitians före avgång efter ett ställe att bosätta sig. I slutändan slutade de upp på Pitcairn Island, och brände Bounty i hamnen för att ta bort kopplingen till Myteriet på Bounty .

Flera av myteristerna iland på Tahiti plockades senare upp av Pandora , ett brittiskt fartyg som skickades för att hitta myteristerna. Bosättningen på Pitcairn Island upptäcktes inte förrän 1808, då ett amerikanskt fartyg, Topaz , kom över de överlevande från myteri och deras barn. Upptäckten av gruppen på Pitcairn Island blev omfattande i nyheterna, liksom andra händelser som rör Myteriet på Bounty . En liten befolkning, inklusive nerförsbackar av myteristerna, fortsätter att leva på Pitcairn.

Orsakerna till Myteriet på Bounty har varit föremål för intensiva spekulationer av historiker. Inledningsvis var målade Bligh som en vildsint och kanske till och med onda kapten som körde sin besättning till våld. Senare forskning tyder på att Bligh kan ha varit i själva verket ovanligt mild till kapten av perioden, trots att han var nog långt ifrån sympatisk. Den Myteriet på Bounty kan ha drivits av en önskan att stanna på Tahiti, eller att fly livet ombord. Många av myteristerna kom från de lägre skikten av fartyget, och de skulle ha fått mycket svåra och obehagliga liv som seglare. Kanske grep de helt enkelt möjligheten att leva behagligare liv i de ofta idealiserade förhållanden i Söderhavet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.