Vad var det Induskulturen?

Induskulturen, förkortat IVC, var en sofistikerad antika civilisation som existerade från 3300 f. Kr. , i början av bronsåldern, till 1500 f. Kr. , i slutet av bronsåldern. Toppen av sin blomstrande var omkring 1900 f. Kr. . Den Induskulturen var anmärkningsvärt avancerad för sin tid, vilket gör framsteg inom teknik, jordbruk, stadsplanering och konstverk inte kopieras av andra civilisationer förrän hundra år senare. Som namnet antyder var centrerat i Induskulturen i Indusdalen regionen i dagens Pakistan och delar av Indien och Afghanistan. Den Induskulturen var samtida med bronsålderns kulturer i Turkiet, Mesopotamien, Egypten och minoiska Kreta. Dessa kulturer var några av de första exemplen på omfattande urbanisering, städer med tusentals människor som stöds av extremt produktiva bönder. Det är känt att Induskulturen handlas till sjöss med Mesopotamien och hade komplexa system av dockor och tidvatten lås för sina kuststäder. Även om inga tecken på IVC bevattning finns, kan detta ha varit raderas av upprepade översvämningar. Deras främsta grödan var korn.

Bland de strukturer som byggts av Indusdalen ingenjörer omfatta imponerande varv, lager, sädesmagasin, plattformar tegel, skyddande murar, omfattas avlopp, och många hus. Till skillnad från de egyptiska och mesopotamiska kulturer, finns det inga bevis eller palats eller tempel, eller kungar, arméer och präster för den delen. Städerna i Induskulturen kan faktiskt i fred för varandra i över tusen år. Om stora strider ägt rum, förmodligen det skulle finnas några bevis för dem, eftersom det fortfarande finns gott om bevis för strider mellan de grekiska stadsstaterna, till exempel. Städerna placerade stor tonvikt på hygien, och i en stad ett stort badkar komplex grävdes.

Mer än femtio städer i Induskulturen har grävts sedan gräva började 1921. Dessa städer är spridda över ett område större än dagens nation av Pakistan, vilket tyder på ett stort land med många tiotusentals eller till och med mer än hundra tusen människor. Detta var helt klart en av de första väletablerade civilisationer på jorden.

Även Induskulturen var inte riktigt skrivkunnig, gjorde de skapar symboler kallade Indusdalen script. Över 400 olika symboler har hittats på sälar, keramiska krukor och andra medier, bland annat en skylt som man hängde över grinden till ett citadell i Indus staden Dholavira. Men dessa symboler kom i strängar alldeles för kort för att representera varje sann skriftspråk: den längsta längden av symboler som finns i en enda inskrift är 26. Vissa av dessa inskrifter massproducerades med mögel, ett fenomen utan motstycke i andra forntida civilisationer. Den Induskulturen var också skicklig på att mäta längd, volym och tid. Den minsta längd division känd för en indus skala var ca 1,7 mm, medan den minsta vikt var omkring ett gram. Långt i sina metallurgi producerade Indus civilisation koppar, brons, bly och tenn.

Den Induskulturen kan anses vara bland de närmast analoger till en antik "Atlantis" som det finns faktiska arkeologiska bevis.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.