Vad var Tiananmen Square Massacre?

Tiananmen Square Massacre var en protest i People's Republic av Kina som inträffade 1989. Bröts med våld av regeringsstyrkor, vilket ledde till massiv kritik runt om i världen. Under regeringens försök att undertrycka demonstranterna dödades tusentals, med trovärdiga uppskattningar från 1. 000 till 4. 000 personer som dödades under demonstrationen. Händelserna på Himmelska fridens chockad och bestört stora delar av världen, och visade sig vara en viktig vändpunkt i Kinas historia.

Himmelska fridens torg i sig är ganska gamla, och det är en av de största allmän sammankomst platser i värld. Den tidigaste versionen av Plaza verkade på 1100-talet, och det har länge använts som en samlingsplats för möten, demonstrationer och andra evenemang. Det är också en ikon del av det kinesiska landskapet, eftersom det ligger precis bredvid den förbjudna staden. Proteströrelser har ofta använt torget som en samlingspunkt, liksom regeringen.

Från och med april 1989 demonstranter i alla åldrar och tillhörighet i Kina började ledande demonstrationer som kritiserar den kinesiska regeringen. Studenter deltog i synnerhet i dessa protester i Kina, även äldre kinesiska deltog också. Himmelska fridens torg var skådeplats för flera protester under denna period, inklusive en student hungerstrejk. Protesterna växte som ryktet och internationella medier ned uppmanar Kina att rapportera om frågan. Många antog att dessa massprotester skulle markera en ny era i Kinas historia. den 20 maj 1989 hade den kinesiska regeringen deklarerade undantagstillstånd, men trupperna hade svårt att tillämpa den i ögonen av tusentals demonstranter. Det tog flera veckor för trupper att penetrera Peking och konvergera på Himmelska fridens torg, i hopp om att lägga ner protest snabbt. En av de mest varaktiga bilder från Himmelska fridens torg massakern är ett fotografi av en ensam man som stod framför en rad tankar när de försöker komma in på torget. Öde "tank man", som ibland kallas "okända rebellen" är okänd.

När styrkor in Himmelska fridens torg, öppnade de eld urskillningslöst på de protesterande som hade samlats där. Trupper även sköt på varandra i den förvirring, som demonstranter försökte hitta tak över huvudet och nyhetsbyråer tittade på i skräck. Inom några timmar, foto och video av händelsen hade skickats till omvärlden, och Himmelska fridens torg hade godkänts av överlevande och tusentals kroppar. Ämnet är fortfarande ett tabubelagt ämne i det kommunistiska Kina.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.