Vad betyder det att "Walk the Plank"?

Enligt litteraturen, att gå på plankan är att gå från en trä planka som sträcker sig från ett fartyg för att drunkna. Man kan vara förbundna ögon, eller har händerna bundna att hindra folk som vandrar på plankan från simning till säkerhet. Det är faktiskt sant att detta var en gemensam praxis under glansdagar pirater. Faktiskt, oftast, straffades sjömän i 19th century genom en metod som kallas keelhauling.

Keelhauling är en allvarlig form av kroppslig bestraffning som kan leda till döden. I denna praxis säkrades seglare till ett rep som var bundna till andra sidan av båten. Han skulle sedan dras under fartyget, där han skulle stöta havstulpaner fäst vid fartyget, vilket ledde till minimal liten repa, men troligast, kraftiga nedskärningar. Detta skulle ske snabbt så att seglaren inte skulle drunkna, men sjömännen ofta gjorde drunknar i processen.

Idén om "gå på plankan," tycks ha kommit från främst litteraturkällor som JM Barrie roman Peter Pan . Det är troligt att piraterna behövs inga extra medel för att utföra seglare. Ett svärd, en kniv, eller helt enkelt kasta någon överbord sannolikt att utföra mordet med mindre drama.

Men tanken att tvingas gå på plankan till ens egen död fångad på och har sedan dess varit djupt romantiserade i filmer om pirater. Till exempel i storfilmens Pirates of the Caribbean , är Elizabeth och kapten Jack gjort att gå på plankan. George Lucas innehöll även en AVPOLLETTERAD variant i Return of the Jedi när Jabba the Hut styrkor Han Solo att gå på plankan över en gigantisk mask som antagligen kommer äta hans kropp i århundraden.

Naturligtvis måste de "gå på plankan" scenen i många varianter av Peter Pan berättelsen är dramatisk och effektivt, eftersom barnen måste välja att gå på plankan eller pirater. Det handlar om att det kan vara bättre att dö än att vara skurkaktig och ont för livet. Det finns en Fördunklingen version att gå på plankan som kan observeras mellan utbildningsanordnare seglare. Endast offrets händer är inte bundna, och han eller hon vanligtvis går på plankan till en säker pool. Termen kan också gälla för partipolitik.

Ett politiskt parti kan be sina medlemmar att gå på plankan genom att göra ett eventuellt karriär slut rösta. Detta är gå på plankan eftersom personen är tvungen att göra något livsfarligt, ur politisk synvinkel. De politiker som AVPOLLETTERAD inte gör det utan avsevärd press från sitt parti. De får bara göra detta om omröstningen skulle på något sätt gynna den part på sätt som gör att offra sin karriär värt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.