Vad är proportionell representation?

proportionell representation är ett demokratiskt system som syftar till att representera befolkningens vilja i den lagstiftande församlingen proportionella stöd. Om till exempel, slutar ett val i en 33% rösta på partiet A, 30% röst för part B, och 37% rösta på partiet C, och det fanns 100 platser i den lagstiftande, 33 skulle gå till partiet A, 30 till part B, och så vidare. Målet för proportionell representation är att bättre återspegla den politiska böjelser av befolkningen. Det här systemet kan fungera på flera olika sätt. Till exempel, i ett parti listor, medborgare rösta på politiska partier, snarare än enskilda kandidater, och platser i den lagstiftande fördelas efter procent av rösterna, som diskuterats ovan. I ett öppet parti lista, väljare rösta för både politiska partier och kandidater, skapa en lista med folk för att fylla platserna. I en sluten partilista skapar partiet en lista, som behandlar ut platser till de sökande när de har fördelats i valet.

vissa nationer blandas medlem proportionell representation, som innehåller en blandning av vinnaren tar -alla raser, och proportionell representation, t. ex. en part lista. Andra använder företräde omröstning, även kallad single transferable vote, där medborgarna rangordna kandidaterna som preferens. I en preferens röst, till exempel, kan någon rangordna kandidaten F, som hans eller hennes favorit, följt av Kandidater D, A, C, B och E. Om kandidaten F vann inte tillräckligt många röster för att ta valet, medborgarnas Omröstningen skulle rullas till KL D, och rösterna skulle räknas om på nytt och flyttar nedåt i listan tills en vinnare är etablerad. Detta system har daterats till sent 1800-tal, och den används av regeringar runt världen. En av de stora fördelarna med proportionell representation är att minoriteten parter få säga. Miljöpartiet i USA, till exempel, har nästan ingen verksamhet på nationell nivå, medan det är en stark kraft i Tyskland, tack vare proportionell representation. Detta system uppmuntrar också bildandet av koalitionsregeringar, främja samarbete mellan de politiska partierna för att uppnå målen.

En del hävdar att den främsta fördelen att proportionell representation är också dess största undergång. Genom att låta minoritetspartier att få säga sitt, proportionell representation ibland tillsätts en situation där marginella frågor skall bli ännu större, och regeringen blir mycket olika fraktioner med olika parter stridande över frågor och kontroll över regeringen. Men i ett välorganiserat system, många människor känner att det här problemet uppvägs av fördelarna med att uppmuntra olika röster i en nation: s lagstiftare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.