Vad är förkolumbiska transoceana Kontakt?

förkolumbiska transoceana kontakt hänvisar till fall av kontakt mellan infödda amerikaner och människor i andra världsdelar före ankomsten av Christopher Columbus år 1492. Vid minst två tillfällen i allmänhet anses vara sant-att nordmännen reste till dagens Kanada och gjorde kolonier där runt år 1000, och att polynesier besökt Sydamerika åtminstone så tidigt som mellan 1304 och 1424.

fornnordiska (även kallat Viking) förcolumbiska transoceana kontakt kontrolleras av historiska och arkeologiska bevis. Resterna av en bosättningar från vikingatiden upptäcktes 1961 av arkeologer Anne och Helge Ingstad på L'Anse aux Meadows, Newfoundland, Kanada. Workshops och bostäder blottlades, inklusive en järn smedja med en smedja, ett snickeri woodshop, och en båt reparation område. Den största byggnaden, med flera rum, mätt 28,8 med 15,6 Mkr (94,5 av 51 ft). På grund av fyndet har L'Anse aux Meadows har döpt en UNESCO: s världsarvslista. Det arkeologiska bevis för nordisk förkolumbianska transoceana kontakt passar bra ihop med Viking berättelser om ett land väster om Grönland kallade Vinland, kättade hela tiden. Enligt Vinland sagorna, bildades den nordamerikanska avveckling av Leif Ericson, den berömda Viking Explorer. Den Vinland Sagas staten kolonin senare kollapsade på grund av interna stridigheter och konflikter med infödda. Idag, den sluga samtalet Ericson den första europé att nå Amerika, snarare än Christopher Columbus. Den Vinland Sagas och kompletterande arkeologiska bevis kvar första fasta instans av förkolumbianska transoceana kontakt.

År 2007, en studie som publicerades i Proceedings av National Academy of Sciences visar sig att kyckling ben ligger i Arauco provinsen matchade Chile den genetiska profilen av kycklingar från den perioden, från Amerikanska Samoa och Tonga, 5. 000 miles (8. 000 km) bort, och hade föga gemensamt med någon Europeiska kyckling. Dessa kyckling ben var daterad till mellan 1304 och 1424, långt före spanjorernas ankomst. Som ett avelspar av kycklingar aldrig skulle göra det hela vägen över Stilla havet flyter på ett stycke trä, gör det mycket sannolikt att förcolumbiska transoceana kontakt skett mellan polynesier och sydamerikanska infödingar under denna tid.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.