Vad är ett republikanskt styrelsesätt?

en republikansk statsform är en typ av regering som medborgarna i ett land som har en aktiv roll i frågor av regeringen, och regeringen inte leds av en ärftlig härskare som en kung. Denna definition lämnar mycket utrymme för wiggle room, som ni kan se, många regeringar världen anses löpa i linje med ett republikanskt statsskick, från diktaturer till representativa demokratier. Många tror att det republikanska statsskick är en särskilt stark och effektiv form av regering. Den här typen av regeringen fått sitt namn och inspiration från den romerska republiken, som faktiskt berörs inmatning av endast ett mycket litet antal medborgare. Många människor i väst idealisera grekiska och romerska kulturen, så det är kanske inte förvånande att republikanska statsskick har blivit så populär. Fans av denna form av regering hävdar att när väl köra en republik verkligen representerar folkets vilja, och det kan lätt ändras om medborgarna önskar förändringar. Det finns många olika typer av republiker. En del styrs av en konstitution, till exempel, då de kallade konstitutionella republiker, dessa regeringar ofta leds av en ordförande och de kan omfatta statlig verksamhet som övervakar lagstiftning och frågor rättsväsendet. Andra är kollektiv av många stater, såsom i fallet med USA, och dessa kallas delrepubliker. Parlamentariska republiker som Storbritannien har en särskild statschef och regeringschef som delar befogenheter med varandra och med ett parlament, medan islamiska republiker drivs i enlighet med islamisk lag.

Styrkan i den republikanska statsskick bygger på de inblandade. I vissa länder, medborgare är mycket aktiva i sina regeringar, som arbetar för att reformera saker de ogillar, att delta i valet, och håller tjänstemän ansvariga för sina handlingar. I andra länder, folk är inte lika aktiva, antingen genom en bristande vilja eller förståelse eller för att tjänstemän i regeringen hålla dem i ett tillstånd av rädsla och förvirring. Den "folkrepubliker" i vissa asiatiska länder är ett exempel på denna typ av republikanska regeringen, vilket i teorin drivs av och för folket utan faktiskt drivs av en liten elitgrupp.

Det finns många sätt att upprätta och administrera ett republikanskt statsskick. Det viktiga att komma ihåg är att en sådan regering som inte nödvändigtvis är en demokrati. Demokrati som begrepp är ofta integrerad i republikanska styrelseskick som försöker vara rättvis mot sina medborgare, men det är också möjligt att se maktmissbruk och en härskande klass i en republikansk statsform.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.