Vad är det svarta hålet i Calcutta?

Det svarta hålet i Calcutta var en fängelsehåla i det koloniala Indien där ett stort antal brittiska krigsfångar påstås avled natten till den 20 juni 1756. John Holwell, en av de överlevande efter olyckan, var ansvarig för den officiella versionen, men det finns lite objektivt stöd för hans påståenden. Moderna historiker tror att han kan ha överdrivit eller till och med hittat på historien som propaganda mot den indiska krafter som fångas Fort William, där Black Hole var belägen.

byggdes Fort William av det brittiska Ostindiska kompaniet år 1706. 1756 började britterna bygga upp fortet militära försvaret som en försiktighetsåtgärd mot franska styrkorna i området. Siraj Ud Daulah, det Nawab of Bengal, en ärftlig lokala guvernören, beställde det brittiska Ostindiska kompaniet att upphöra med sina militära förstärkning av fortet, men han ignorerades. Som svar på hans styrkor belägrade Fort William.

Nästan fyra dagars strider följde, med många brittiska offer. De indiska styrkorna fick slutligen fästningen och övertog övriga engelsmännen, som leds av John Holwell, som fångar. Fångarna behandlades inledningsvis bra, men efter några av dem anföll Nawab vakter, de var instängda på en vakt rum och låst upp natten. Detta rum skulle bli ökända Black Hole av Calcutta. Konton är oeniga om Nawab själv eller hans soldater inledde fängelsestraff.

Black Hole av Calcutta var 14 av 18 fot (4,3 av 5,5 m) och hade bara två små galler för fönstren. Natten var varm och det fanns inget vatten i rummet, även om vakterna hade lämnat vatten när fångarna bad om det. Enligt Holwell konto, var vissa fångar redan död vid 9:00 och rummet öppnades inte förrän 6:00 på morgonen. Out of 146 fångar som påstås inspärrad i svarta hålet i Calcutta, överlevde bara 23. Det finns en rad problem med Holwell redogörelse för vad som skedde i den svarta hålet i Calcutta. Först och främst finns det ingen oberoende stöd för de uppgifter han ger, även samtida berättelser varierade kraftigt om allt från antalet människor begränsas till villkoren i rummet. Endast 43 garnison medlemmar var som saknade från Fort William, men anges Holwell sepoys och blandras människor som inte skulle ha funnits på listan över garnisonen medlemmar. Vissa historiker tvivlar på att så många som 146 personer skulle ha legat kvar på fortet efter en fyra dagar lång belägring.

har experiment testas huruvida den påstådda mängd människor begränsas i Black Hole kunde faktiskt fysiskt passar in i ett utrymme av dessa dimensioner. Bengali hyresvärden Bholanath Chandra fann att mycket mindre än 146 av hans hyresgäster skulle kunna passa in i en 15 från 18 fot (4. 6 med 5,5 m) område, och bengali bybor är i genomsnitt mindre än engelska soldater. Holwell siffror skulle ha lämnat alla interner med endast 1,8 kvadratmeter (0,55 sq m). En 50-fots (15 m) Obelisken restes på platsen för tragedin för att hedra offren, men den togs bort till nära St John's kyrkogård år 1940, som indiska nationalister fann dess konsekvenser offensiv.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.