Vilka var Tudors?

The Tudors, en brittisk familj, ned genom smärre adeln att bli den regerande familjen i England efter utgången av Plantagenet regeringstid. Trots sin blygsamma förhållanden, ansågs många framstående familjemedlemmar genier av sin ålder. Deras kungliga dynastin överlevt i över ett århundrade, börjar med Henry VII 1485 och slutar med döden av drottning Elizabeth I år 1603.

Owain ap Maredudd var en walesisk hovman, ättling till prins Rhys ap Guffudd. Efter Kung Henry V, hans änka, Catherine av Valois, tog Owain i hennes hushåll. De två blev så småningom älskare, och även om inga dokument överlever att bekräfta det, tros ha gifte omkring 1428. Förhållandet producerades minst sex barn, däribland Edmund, som skulle bli far till den förste kungen av Tudor, Henry VII. Owain, som hade angliserades sitt namn till Owen Tudor, halshöggs i 1487 som en lancastriska ledare i War of the Roses.

Efter hans nederlag för kung Richard III, Henry VII gifte sig med Elizabeth av York och förenar två hus på tronen som den Tudors och slut på kriget. Henry tillbringade mycket av sin regeringstid återställa ordningen i landet och försöker fylla på utarmade Skattkammaren. Han etablerade en order att resa domare att åka från stad till stad, innehav domstol och missnöje hörsel. Efter de döda hans hustru och arvinge, gick han in i en allvarlig försämring av hälsan och dog i 152C lämna tronen till sin andre son, Henry VIII.

Ofta gifta monarken Henry VIII var ett levande exempel på karisma och förmåga Tudors. År borta från fetma som skulle plåga hans senare liv var Henry en utmärkt idrottsman och atlet. Han skrev många dikter och sånger, och hans filosofiska och religiösa fördrag anses av vissa experter vara verk geni. som Henry åldern är han tros ha blivit extremt egoistiska och paranoid. Han beordrade dör många av hans närmaste rådgivare och följeslagare, och även hade två av sina fruar halshöggs. Hade han arvlös båda döttrarnas, Henriks sjätte fru övertalade honom att inkludera dem i tronföljden att förhindra slutet av Tudors "regering, om något skulle hända med Henriks älskade son Edward VI.

kännetecknades Den korta regeringstid Edward VI av år av förföljelse av katoliker, som pojken kungen försökte utrota anhängare till förmån för protestantismen. Även register visar tecken på Edvards ägnas tro, är sannolikt de flesta besluten av sin regeringstid det har beställts av regenter, som Edward bara var nio när han kröntes till kung. Han dog, troligen från tuberkulos, vid 15 års ålder.

Trots protestantiska försök att ta upp en annan drottning, insisterade övertagande av de Tudors som på av Henry VIII kan inte förnekas, och den katolska Queen Mary Jag tog tronen 1553. Under hennes regel har återförts Edvards dekret till förmån för katolicismen, och många hängivna protestanter fängslades eller avrättades för kätteri. Även Maria Jag är känd för sina blodiga regel är det intressant att notera att hon skulle ha kunnat beställa hennes protestantiska halvsyster Elisabet utförs snarare än att låta henne ta tronen. Records tyder på att Maria var en komplicerad och djupt religiös kvinna som kunde ha varit bättre monark i en fredligare tid. När Elizabeth I intog tronen 1559, var hennes rike i totala sociala, ekonomiska och religiösa oreda. Genom att framgångsrikt spela en fraktion mot en annan samtidigt som en konsekvent moderat tillvägagångssätt, restaurerade drottning Elizabeth England till ett välmående, relativt fredligt land. Konton framställa henne som en charmig och fantastisk kvinna, kunna tala fem språk flytande och anses vara den mest välutbildade kvinnan i hennes dag. Trots ständiga böner av hennes rådgivare för att gifta sig och producera en arvinge, Elizabeth behöll sin makt genom att förbli singel.

Även om detta beslut se till sitt eget fortsatta regeringstid, var det också undergången för Tudors, som hennes barnlöshet slutade både direkt linje av familjen och dess styre som monarker. Elisabet var den sista monarken bära namnet Tudor, allt tror den Windsor härskare 20 och 21: a århundradet spåra sin härstamning tillbaka till denna betydelsefulla familj.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.