Vem var kung Tut?

Nebkheperure Tutankhamun, eller kung Tut som han blev mest känd, var en egyptisk farao av den artonde dynastin, avgörande för en period mellan 1833 och 1824 f. Kr. . Men man vet inte säkert om King Tut och hans styre i Egypten, inklusive hans misstänkta härstamning och hans död, de flesta experter överens om att King Tut började sin regeringstid i mycket unga år-någonstans runt tio år. King Tut anses inte vara en viktig siffra i fornegyptiska politiken, men efter upptäckten av hans grav år 1922 King Tut blev en av de mest kända upptäckter tid.

Även King Tut's härstamning är misstänkt, tror man att han ändrade sitt namn från Tutankhaten till Tutankhamun strax efter tronföljden. Vid så unga år, var kung Tut mer av en linjal av figur än av visdom och med största sannolikhet var påverkad av högt uppsatta medlemmar av domstolen, särskilt Ay, som blev farao efter kung Tut.

King Tut styre varade inte länge, så var hans liv. Hans död uppskattas ha inträffat någonstans runt en ålder av 19 år. Dödsorsaken har ifrågasatts bygger på forskning Entombed hans kropp sedan upptäckten av hans grav. Tidigt Forskarna drog slutsatsen att han kan ha mördats av ett slag mot huvudet medan nyare forskning under 2005 drog slutsatsen att han sannolikt dött av en infektion som förvärvats efter ett brutet ben.

Även historiskt och politiskt sett, King Tut var inte en stor aktör i egyptisk historia, är kung Tut förmodligen världens mest kända farao. Detta beror sannolikt till upptäckten av hans grav, som är en av de bäst bevarade egyptiska gravar någonsin upptäckts. King Tut grav upptäcktes av Howard Carter i november 1922.

Är så väl bevarade, var kung Tut grav en oväntad av antika föremål. Dessa artefakter, tillsammans med de rekonstruerade mumifierade kropp Tut, har blivit en av de mest sedda visas i det gamla Egypten i museets utställningar runt om i världen. Innehållet i hans grav har förtrollad publik allt sedan nära tio år lång utgrävning av graven var fullständig. Förutom ädla stenar och metaller, begravning möbler och andra reliker begravning har gett historiker med en fascinerande inblick i det förflutna.

Även om upptäckten av King Tut's tomb har kastat ljus över hans liv och död, forskare och historiker att fortsätta att studera delar av välbevarade artefakter och inskriptioner liksom hans kropp. King Tut förblir därmed en av de största egyptiska mysterier genom tiderna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.