Varför är Veterans ovilliga att diskutera krigsupplevelser?

Varje land med en militär styrka har en befolkning på pensionerad militär. När människor har tjänstgjort i de väpnade styrkorna, utan att uppleva ett krig, kan de inte har problem med att diskutera sin militärtjänstgöring. Men de veteraner som tjänstgjort i ett krig är ibland ovilliga att diskutera sina erfarenheter, och det kan finnas flera skäl till varför så är fallet. Dessa kan vara allt från orsaker som inte vill störa älskade, särskilt fruar eller barn, som är mindre av ett problem idag, att inte vilja återuppleva vad som kan ha varit oerhört traumatiska upplevelser. I tidigare krig, såsom World War I och II, det var ibland oro för att diskutera kriget, eftersom det kan vara upprörande att barn eller fruar. Många studier har nu gjorts med WWII veterinärer att föreslå många av deras berättelser hölls inne, och hustrur och barn hade aldrig hört dem. I en bemärkelse är detta olyckligt, eftersom det kan ha skapat en orealistisk bild av krig, måla det som mer heroisk det fasansfulla. Å andra sidan hade veterinärer från dessa krig god anledning att hålla tillbaka, med tanke på de fasor som de stötte på.

88% av veteraner som återvänder från ett krig har haft direkt erfarenhet av våld: bevittnat det, är offer för den, eller som orsakar det. Många har varit i daglig rädsla för sina liv för en tid. Miljön misstrott alla men soldaterna är svår att skaka när man kommer hem, och ett antal veterinärer upplever någon grad av posttraumatiskt stressyndrom (PTSS). Det har blivit särskilt tydligt med återlämnande av veteraner från den amerikanska och Irak med början år 2003 att antalet soldater som lider av PTSS är mycket högre än tidigare tänkt, och fler soldater som återvänder har sökt behandling för detta tillstånd än vid tidigare amerikanska krig.

behövande är inte förvånande, med tanke på att leva i en miljö av våld och risken är traumatiskt. Få människor återhämta sig från att utan något stöd, och det kan finnas stor ovilja att diskutera vad som hände eftersom veteraner försöker släppa taget om denna miljö och återgå till en värld där det finns mer möjligheter att tillit och ökad säkerhet. Återupplever erfarenheterna kan göra det svårt, eller så många soldater kan känna. Men med många veteraner söka hjälp, det finns förvisso vissa belägg för att veteraner behöver en plats att diskutera krigsupplevelser. Platsen kan inte vara på hemmaplan, men kan med en förståelse och erfaren rådgivare. Ett annat skäl kan finnas till varför veteraner från de senaste krigen inte diskutera sina erfarenheter. De kanske inte kan, och skulle vara bunden av säkerhetsproblem att inte tala om vissa aspekter av deras tjänster. Särskilt i ett pågående krig, kan det finnas fortsatta insatser och åtaganden som måste förbli privata. Detta innebär några veteraner sannolikt har att filtrera alla samtal de har om kriget genom linsen i nationella säkerhetsfrågor. Att inte några säkra uppgifter, får de helt enkelt inte vill diskutera något av det. Det finns fortfarande goda skäl för veterinärer att vara öppen om sina krigsupplevelser när de kan. Studier visar att veterinärer och deras familjer kan lida utan att bearbeta dessa upplevelser. En del av sidoeffekterna av engagemang i krig inbegriper ökad spänning i familjer. Cirka 50% av veterinärer har fler argument med makar, har 20% förlorat sexuell intimitet, och över 55% av veterinärer rapport som de har vissa svårigheter med familj när de återvänder hem. Men nästan 40% av veterinärer vill inte använda militära sjukvården och misstro till systemet.

Det är mycket tydligt från tidigare krig, i synnerhet kriget i Vietnam , att bristen på uppmärksamhet kring veteraner behov efter tjänsten är en potentiell katastrof. Talrika Vietnam veterinärer inte får den vård de behövde, och det förklarar deras närvaro inte i hemmen, men på Amerikas gator som en del av de hemlösa. De många grupper som nu förespråkare för veterinärerna är fast beslutna att inte låta detta skall kunna ske denna gång, och vara bättre förvaltare för veterinärer som återvänder hem från krigen i Irak, Afghanistan och eventuella framtida krig, som kan behöva ta upp men är fortfarande ovilliga att göra så.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.