Vad var liten pojke?

Little Boy var en atombomben som detonerade över den japanska staden Hiroshima den sjätte augusti 1945, vilket markerar första gången ett kärnvapen använts i krig. Bombningen av Hiroshima tre dagar senare av bombningen av Nagasaki, vilket ledde till att japanerna att ge upp, slut på konflikten i andra världskriget. Bombningarna av Hiroshima och Nagasaki har blivit ytterst kontroversiell i efterhand, som vissa människor tror att de var onödiga, medan andra anser att bombningarna var berättigade.

Like Fat Man, släppte bomben över Nagasaki, Little Boy utvecklades genom kontor Manhattan Project, ett topphemligt projekt i andra världskriget som ägnades åt att hitta hemligheten bakom atombomben innan tyskarna gjorde. Little Boy var en bomb uran, den första i sitt slag, och detonationen av Little Boy var den andra människan nukleär explosion i historien. var släppte bomben från Enola Gay, en B-29 Superfortress uppkallad efter pilotens mamma. På 1. 980 fot (580 meter), detonerade bomben med en pistol typ detonation system som i grunden sköt en uran spö på en spik för att utlösa en kärnreaktion. Inom några sekunder hade ett moln av överhettad gaser som bildas över staden, följt av en intensiv tryckvågen.

Little Boy var faktiskt något svagare än bomben Fat Man, med en uppskattad kraft på ungefär 15 kiloton trotyl, men det var långt mer förödande, tack vare det faktum att Hiroshima var på en relativt platt slätt, så att explosionen att skingra mycket. Uppskattningsvis 66. 000 personer dog som en omedelbar följd av explosionen och många av dem brändes så fullständigt att det bara tecken på deras närvaro var spöklika skuggor på byggnader och vägar.

Under de närmaste veckorna och månaderna efter, många fler offer för bomben dog till följd av skadorna i explosionen och efterföljande bränder. Överlevande av bomben upplevde även en mängd hälsoproblem till följd av exponering för strålning som orsakas av bomben, med omkring 60. 000 människor dör till följd av bomben under årtiondena efter.

Användning av kärnvapen i krig saknade motstycke före Little Boy exploderade över Hiroshima för att augusti morgon, och nästan omedelbart, utlöste det en global diskussion. Som uppföljande studier om de långsiktiga effekterna av bomben fortsatte många kritiker blev mycket mer frispråkiga, inklusive kritiker hämtade från skaran av vetenskapsmän som byggde bomben. Vissa personer ansåg att dessa vapen var så förödande att de aldrig ska användas i krig igen, medan andra ansåg att kärnvapen hade en legitim plats i militära arsenaler.

Oavsett om man instämmer att atombomben skulle ha tappats på Hiroshima, det definitivt radikalt förändrat krigföring. Forskning om kärnvapen fortsätter även i dag, och mest moderna atombomber är mycket kraftfullare än Little Boy och Fat Man.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.