Vad var det KGB?

Komitet Gosundarstvennoy Bezopasnosti (KGB) eller Kommittén för statens säkerhet var den primära intelligens organisation i Sovjetunionen 1. 954-1. 991. Många kalla kriget romaner och filmer thriller funktionen KGB, som var den största och kanske den mest skrämmande intelligens organisationen i världen på sin höjdpunkt. Organisationer som är analoga med KGB inkluderar amerikanska CIA och brittiska underrättelsetjänsten. Termen "KGB" har också använts i dagligt tal för att diskutera ryska underrättelsetjänsten innan 1954.

KGB hade flera uppdrag. En av de primära uppdrag för underrättelsetjänsten organisationen var att skydda den sovjetiska staten, genom den hänsynslösa åtal av oliktänkande och verkställighet av gränssäkerhet. KGB inträffade tidigare organisationer som hade lyckats fångläger, och antog några grymma förhörsmetoder taktik och metoder polisen i ett försök att hålla social oro till ett minimum. KGB gränsvakter också skyddad integritet staten, genom att begränsa tillgången till Sovjetunionen och hålla ett öga på folk som lämnar den, också.

Dessutom lyckades KGB inre kontraspionage och internationella spioneri för Sovjetunionen. Brott mot staten såsom förräderi sköttes också av KGB, som genomfört omfattande undersökningar av många ryska medborgare. Storleken och omfattningen av KGB gjorde den till en mycket kraftfull organisation, som till slut blev dess undergång 1991 när Mikhail Gorbachev beslutade att det var för mycket makt och det behövde omorganiseras.

motto KGB var "svärd och sköld" och organisationens logotyp skisserat en broadsword ovanpå en sköld bakgrund. KGB utbildning varierade beroende på de funktioner som en avgörande förväntades att uppfylla, och det kan bli ganska omfattande, särskilt för spioner som skulle sättas in i väst. Visst organisationen tillhandahållit utbildning i tortyr och asymmetrisk krigföring till agenter och ryska allierade, och KGB också specialiserade på desinformation och propaganda.

Histories för KGB visar en omfattande katt-och råttalek mellan KGB-agenter och västerländska spioner, särskilt i härdar av verksamhet som Berlin. Mysterious assignations, säregna förpackningar och komplexa koder har alla en del av KGB: s verksamhet, och de har bevarats i ett antal romaner som äger rum på Spy's Proving Ground mellan öst och väst. Även om många av dessa romaner kan agera på området för fantasi, har de sett till att KGB evigt kommer att sammankopplas med mystik och spioneri.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.