Vad var Jonestown?

Jonestown var en uppgörelse etablerad i Guyana på 1970-talet av Folkets tempel, en kult som leddes av pastor Jim Jones. Även om Jonestown grundades ursprungligen som ett paradis, har det sedan blivit berömd för massmordet-självmord av dess invånare, som inträffade 1978. Idag är Jonestown en övergiven ruin som långsamt återvinnas genom djungeln, de flesta infödda invånare i området undvika det och med tanke på den snabbhet med vilken djungel kan återvinna boplatser, kommer alla spår av Jonestown troligen att försvinna helt inom 100 år de tragiska händelser som gjorde det berömda. The Peoples Temple var en sekt som grundades på ideal om jämlikhet, med en stark fokusering på integration. Det fastställdes i Indianapolis, Indiana, 1955, och senare kult flyttade till norra Kalifornien. Under 1960-talet och början av 1970 inrättade Folkets tempel många organisationer som var avsedd att hjälpa de sjuka, äldre och funktionshindrade, inklusive bostäder för äldre och läger för funktionshindrade barn. Trots att arbeta med många traditionella organisationer, även de statliga välfärden, Folkets tempel visas många av kännetecknen för en kult, och till sist blev föremål för noggrann granskning.

På 1970-talet beslutade Jim Jones att flytta Folkets tempel från USA, till synes för att befria sina medlemmar från förtryckande miljö of America. Det är långt mer sannolikt att organisationen har flyttats på grund av ökande paranoia hos Jim Jones, som också ville undvika att betala skatt för sina betydande nettoförmögenhet. I slutändan Jones avvecklas på Guyana som en plats för hans idealiserade agrara samhället, som han kallade Jonestown.

många berättelser om Jonestown finns även fotografier som visar enkla hyddor att människor levde i och de områden som de odlade till livnära sig själva. Som befolkningen i Jonestown ökat, konstiga konton började nå Förenta staterna, det fanns anklagelser om allvarliga brott mot mänskliga rättigheter, inklusive tortyr. I november 1978 en delegation bestående av människor, däribland en kongressman reste till Guyana för att undersöka dessa påståenden, som utlöser en mycket olycklig serie händelser.

Inledningsvis delegationsledamöterna nekades tillträde till Jonestown helt och hållet. Slutligen förklarade männen att de skulle besöka Jonestown med eller utan tillstånd, och de reste till platsen för uppgörelsen, där de möttes av en ceremoniell middag. På en rundtur i området, laget fick inte besöka många platser, inger bekymmer att anklagelserna var sanna, och flera medlemmar av uppgörelse närmade delegationen att be om hjälp.

På morgonen den 18 November, 1978, delegationen beredd att lämna, med flera flyktingar från Jonestown tillsammans. Istället för att vara tillåtet att lämna sköts delegationen kallblodigt av Jonestown vakter. Fot om skytte var tagna på kameran med en reporter från NBC, som dödades. Den natten höll Jim Jones en konferens i Jonestown. Händelserna i konferensen är inte helt klarlagd, men det verkar troligt att Jones planerade en massa mord-självmord innan konferensen började.

På konferensen meddelade Jones att medborgarna skulle begå kollektivt självmord, tyder på att konsekvenserna för skottlossningen vid flygfältet bör vara ödesdigra. Kar gift blandat med saft och olika droger blev utkörd, och Jones uppgett att händelserna skulle börja med barnen, över 270 barn var tvångsmatas gift innan de vuxna skulle förpliktas att konsumera det också. Att döma av rättsmedicinska bevis, medan några av de vuxna visserligen skrämdes till att begå självmord, mördades andra. Jonestown offren sköts, strypt, tvingas konsumera gift och injiceras med giftiga ämnen. Över 900 människor dog, det tog flera dagar för att utredningen skall kunna inledas, och i slutändan bara 7 var autopsied, medan många har inte identifierats tack vare avancerad andelen sönderfall.

händelserna i Jonestown är en intressant och fruktansvärt illustration av den makt som en karismatisk ledare kan ha över en grupp människor. Än i dag är det exakta händelseförloppet är oklart, tack vare det faktum att många dokument om Jonestown klassificeras i Central Intelligence Agency (CIA) arkiv. Vissa konspiration teoretiker har antytt att det kan finnas mer att Jonestown än med blotta ögat, vilket tyder på att CIA kan ha varit inblandade, men inga bevis stödjer detta.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.