Vad var Fat Man?

Fat Man var en atombomb tillverkas i USA och föll på den japanska staden Nagasaki den 9 augusti 1945. Sex dagar senare kapitulerade Japan till USA, slutar i andra världskriget. Användningen av kärnvapen under andra världskriget fortsätter att vara ett ämne för kontrovers, med vissa människor att hävda att användningen av sådana vapen var nödvändig, medan andra tycker att det stred mot reglerna för vanlig anständighet. Vad man än känslor om användningen av atomvapen få slut på kriget kan vara, omformas de verkligen människans historia. Den kärnvapenexplosion genereras av Fat Man var den tredje konstfibrer nukleär explosion i historien, och den andra användandet av ett kärnvapen i krig föregås av bombningen av Hiroshima tre dagar tidigare. Bomben släppte motsvarande 21 kiloton trotyl, en ynklig belopp jämfört med moderna kärnvapen, men det lyckades bli helt förödande.

Ursprunget till namnet "Fat Man" har diskuterats. Bomben's skapare har föreslagit att det var döpt efter sin karakteristiska squat form, som gjorde slags likna en tjock man som sitter i en fåtölj. Andra har sagt att det var döpt efter den brittiske premiärministern Winston Churchill, en av de mer anmärkningsvärda stora män hade deltagit i andra världskriget. Oavsett ursprunget till namnet var, var det ursprungligen tänkt enbart som ett kodnamn, så att människor kan diskutera bomb i hemlighet.

Bomben sattes ur en B-29 bombplan kallas Bockscar från 1. 800 fot (550 meter) över staden. Fat Man var en implosion typ enhet, vilket innebär att kärnreaktionen genererades av en formad avgift som exploderade inåt, komprimera plutonium kärnan i bomben för att skapa en nukleär explosion. Designen var ganska nyskapande, och en del människor inte ens säkert att Fat Man skulle arbeta när de sätts i handling.

Dessa farhågor visade sig vara ogrundade, inom några sekunder, Fat Man exploderade och uppskattningsvis 45. 000 i staden omedelbart, och orsakar tusentals fler att dö under de följande veckorna på grund av skador till följd av explosionen och den medföljande bränder som ödelade Nagasaki. Inom ett år hade dödssiffran stigit till 80. 000 människor. I de följande decennierna, som överlevt bomben, kallad Hibakusha eller "bomb-drabbade, också upplevt en rad olika hälsoproblem på grund av strålning, från fertilitetsproblem till en hög förekomst av cancer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.