Vad är snigelpost?

"snigelpost" är en term som används för post som skickas på traditionellt sätt-genom posttjänster-snarare än via e-post, fax eller andra elektroniska kommunikationsmedel. Det kallas "snigelpost" eftersom det kan vara mycket långsam, vilket är en snigel. Snigelposten tar vanligen 2 eller 3 dagar att gå från ursprungslandet till destinationsorten, om inte ännu mer, medan e-post kan skickas omedelbart.

Med e-post är ett meddelande som skickas direkt från användarens e-postprogram till en annan persons e-postadress. Även många e-postmeddelanden bara innehåller ord, kan de även foton eller andra digitala filer, till exempel sånger, eller länkar till webbplatser. Eftersom de flesta människor i väst nu använda e-post regelbundet, har snigelpost gått ur modet för enkla brev, men det är fortfarande nödvändigt för att skicka paket, eller juridiska dokument som kräver underskrifter.

Även snigelpost verkar ha gått ur stil för många användningsområden idag, har en lång historia över hela världen. Första postsystem i världen har sitt ursprung i Persien och Kina, och går tillbaka till kanske så tidigt som 1700 f. Kr. i Persien. Dessa tidiga postsystem åberopas alla på budbäraren som red hästar från stad till stad, och de flesta post levererades till statliga tjänstemän eller kungligheter.

Idag är snigelpost skickas genom både offentliga och privata tjänster, och kan levereras internationellt. I USA är det amerikanska postverket den vanligaste metoden för leverans till snigelpost brev eller paket, även privata transportörer används ofta av online-återförsäljare för att transportera sina varor. Enligt posttjänster metod, privatpersoner betalar för tjänsten genom att klistra frimärken på brev eller paket, som motsvarar en viss summa pengar. Priset för att skicka snigelpost varierar beroende på paketets vikt och huruvida det är reser utomlands.

Fram till 1990-talet var det mycket vanligt att skicka personliga brev med snigelpost. Många har lagrat samlingar av brev från vänner och kära, och de personliga snigelposten korrespondens många författare, konstnärer och andra kändisar har sammanställts till böcker. Med tillkomsten av e-kommunikation, är snigelpost används betydligt mindre ofta till personliga brev, men det är snigelposten fortfarande den enda metod för att skicka större paket från en plats till en annan. Även om dess användning har förändrats under åren, är det fortfarande ett värdefullt system.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.