Vad är skillnaden mellan en republik och en demokrati?

Per definition är en republik en politisk enhet som regleras av en stadga, medan en demokrati är en regering vars rådande kraft är alltid majoriteten. Kanske en av de svårigheter med att definiera dessa två ord-demokrati och republik-härrör från det faktum att många människor ser dem som synonymer, vilket de inte är. De är inte mer lika än ett äpple och en banan, och ändå är de ofta används omväxlande.

Skillnaden mellan en republik och demokrati ligger i den yttersta källan till offentlig makt. I fråga om en republik, ligger det med en stadga, i en demokrati, men makten ligger med regeln om majoriteten. Ändå är de ofta buntas ihop. Betrakta ord till Förenta staternas trohetseden, som lägger till en del av den förvirring som stolt försöker pracka på: "Och till republik där den står, en nation under Gud, odelbara . . . "

förvirring är det faktum att det finns olika typer av demokratier. En direkt demokrati är en som styrs helt och direkt av folket, att besluta om en fråga, frågan är föremål för omröstning av befolkningen och de flesta av dessa röster avgör resultatet. I en representativ demokrati, medborgare väljer människor att företräda deras intressen i regeringen, och dessa representanter avgöra hur frågorna avgörs. När man söker ett klargörande mellan en demokrati och en republik, ser längre än namnen på de amerikanska politiska partier och hur de löst definiera sina gränser. Om inte annat, namnen "republikanska" och "demokrat" kan anses känneteckna en republikan är friare syn på regeringen och demokrat är centraliserat. I en republik, får folk rösta på sina företrädare, men statens ansvar är begränsat eftersom de är tydligt bundna av en stadga. Frihet realiseras genom viljan hos människor att leva efter diktat av stadgan. Republikens charter skyddar individens rättigheter. De närmare konstituering av en republik kan variera. I de flesta fall, statschefen, som i Frankrike, till exempel kallas president. I republiker, är statschefen alltid utses till följd av antingen en direkt eller indirekt val. När det gäller vissa republiker, som Schweiz och San Marino, statschefen är faktiskt en kommitté bestående av flera personer sammanlagt. Republiker kan ledas av en statschef som behåller många egenskaper för en monark, och i vissa fall kan ordföranden regel under hela sitt liv. Ett sådant exempel kan vara Syrien.

republikerna och demokratier utgör två former av representativ regering av många som finns i världen idag. Den individens rättigheter är skyddade alltid, oavsett hur de är representerade.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.