Vad är skillnaden mellan en parlaments-och presidentval statsskick?

definiera parlaments-och presidentval statsskick, får ordboken förklaringar förvirra snarare än förtydliga, trots Mr Webster's all around goda avsikter. Enligt ordlistan en parlamentarisk regering är en marknad där en minister eller premier innehar sitt ämbete så länge han eller hon vinner en majoritet i parlamentet, vilket är den främsta lagstiftande organ som sysslar med public affairs. Presidentsystemet hänvisar till verkställande direktören i en regering, som inte har någon premiärminister. En stor skillnad mellan ett parlamentariskt system och en presidentkandidat statsskick gäller valprocessen. I ett presidentval regeringen, presidenten och kongressledamöter som väljs i separata val medan det i en parlamentarisk process, passar en storlek alla, så att säga. Även i ett parlamentariskt system parlamentet kan rösta en styrande organ utanför kontoret, medan Förenta staternas kongress, utom i extrema fall av riksrätt, kan inte. Indirekt innebär detta en svag ställning för verkställande direktören i ett presidentval statsskick. Presidenten är förhindrad att upplösa regeringen och förordna om nya val, som en brittisk premiärminister är väl inom hans eller hennes rättigheter att göra.

parlamentarism är alltid demokratisk även om en presidentkandidat är aldrig parlamentarisk. Inom det parlamentariska systemet, måste både den lagstiftande och den verkställande direktören vara överens om politiken, och om de inte är, måste de arbeta på det tills de är. En brittisk premiärminister alltid är medlem av parlamentet, men i ett presidentval system, kan verkställande direktör för ett ordförandeskap, liksom alla medlemmar i verkställande makten, utom Vice President, inte vara medlemmar i kongressen.

Skillnaderna mellan ett parlamentariskt statsskick och presidentval statsform kan vara lite klarare nu, men de är fortfarande begrepp som ofta missbrukas. I ett parlamentariskt system, kan regeringen införa lagstiftning, men inom ett presidentsystem guvernören kan inte, trots att han är tillåtet att lägga in veto mot lagstiftning. Det finns emellertid alltid i ett presidentval system, en tydlig uppdelning mellan den lagstiftande organ och regeringen.

Beslutet om huruvida parlamentarisk eller presidentsystemet av regeringen är bättre för de människor som är ytterst en bedömningsfråga, och eventuellt adress.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.